Епидемията от Син език като гръм от ясно небе удари българските фермери тази година. Въпреки че институциите твърдят, „че се прави всичко необходимо за справяне със ситуацията“, животновъди и ветеринарни лекари, не без основание, са категорични, че положението е „извън контрол“.

 

Днес България е в национален траур, заради ниския контрол и безхаберието на държавните институции към опазването живота на своите граждани. В този ред на мисли, българските животновъди вече говорят за пълно унищожение на един отрасъл с вековни традиции, който с лека ръка ще бъде оставен да изчезне, дали отново заради безотговорност, дали заради немърливост или други схеми?! Това означава и хиляди хора в и без това обезлюдените селски райони да останат без препитаните. Сценарий, който ще бъде пагубен за живота в селата, за живота на обикновения фермер, обичащ и милеещ за животните си. Това ще означава, национален траур за българското животновъдство.

 

И както след информацията за взрива, министър председателят проф. Близнашки предпочете да гледа мача Лудогорец – Реал Мадрид, така и министър Грудев, вместо да нахлузи ботушите и да тръгне по фермите, да се сблъска с реалната бедствена ситуация в районите със син език, той предпочете да работи за популяризиране на българското животновъдство и млечни продукти на агроизложение във Франция.


Епидемията Син език вече засегна стотици хиляди преживни животни в 27 от 28-те области на България – овце, кози и говеда. Само в рамките на 3-4 месеца умряха десетки хиляди животни.

 

Кой и защо допусна да се случи това трябва да решат съответните власти, които към момента са сезирани единствено от страна на животновъдни организации.

По-големият проблем при вече създалата се ситуация, обаче е –  какво прави Държавата в лицето на МЗХ и БАБХ, за да предотврати разпространението на болестта занапред?

 

Фермер.БГ зададе няколко конкретни въпроса към МЗХ и БАБХ относно мерките по ваксинация, които трябва да се предприемат и действията, които институциите са предприели през последните месеци. Ето какви отговори получихме и какъв е нашият коментар по тях:

 

Въпрос: На 3 септември се проведе среща на БАБХ с DGSANCO в ЕК относно ваксината срещу син език. Какви резултати даде тази среща?

Отговор: На 03.09.2014 година в Брюксел бе проведена техническа среща между представители на МЗХ, БАБХ  и DG SANCO относно  епизоотичната обстановка в Р България свързана със заболяването Син език по преживните животни.

[news]
Българската делегация представи карта, графика и таблица с подробности за огнищата на заболяването “син език“ (BT) серотип 4 на територията на страната както  и информация  за предприетите мерки до момента за ограничаване и ликвидиране на болестта. Представена бе оценка на риска на епизоотичната ситуация изготвена от Центъра за оценка на риска  и обобщени изводи от нея. Обсъдени бяха новите финансови правила на ЕС посочени вРегламент (ЕС) 652/2014, в сила от 30.06.2014 г.

 

България изпълнява програми за контрол и надзор на болестта син език по преживните животни за 2014 г. и 2015 г. съфинансирани от Съюза, имадве възможностиза прилагане нафинансоватаподкрепана Европейския съюз заборба иликвидиране.

 

А) България да измени двете програми за надзор за 2014 г. и 2015 г. и да включи необходимите ресурси за засилен надзор и защитни мерки, такива като ваксинацията, но при избор на тази опция ще е много трудно да се претендира за загубите от епидемията „син език“ на земеделските производители, поради факта че ЕК изплаща обещетения само за принудително убити вследствие на заболяването животни.Необходимо е актуализираната програма за надзор на заболяванетосин език за 2014 г.  да бъде изпратена на ГД САНКО възможно най-скоро с включен план за ваксинация.

 

(Тук възниква въпросът Има ли актулизирана програма с включен план за ваксинация и кога тя ще бъде изпратена на ГД САНКО? )

 

Б) България да предостави на ЕК програма със спешни мерки за финансиране на борбата със съществуващите огнища на „син език“ такива като клане на болните животни и чрез извършване на спешна ваксинация в цялата страна срещу заболяването„син език“. Тази опция ще направи по-лесно да се прилагат новите правила за финансиране от Съюз за управление на болестта в съответствие с Регламент (ЕС) 652/2104, влязъл  в сила точно преди избухването на огнища на „син език“ в България.  Следва да се направи анализ на времето за спешните мерки и плащанията през 2014 г. и да се провери дали България отговаря на изискванията за съфинансиране от Съюза за таван от 75 % вместо само 50 %.

 

(Тук възниква въпросът: България има ли програма със спешни мерки за финансиране на борбата със съществуващите огнища на „син език“? Изниква и друг въпрос – Кой от двата варианта е избрала България – А или Б, предвид , че вече е минал месец от срещата с ГД САНКО)

 

Въпрос: Установен ли е контакт с Испанската лаборатория за производство на ваксината срещу  Син език?

Отговор: Установен е контакт с Испанската фирма-производител на ваксината. Тя има налични само 500 хил. дози и поради факта, че е необходимо извършването на двукратна ваксинация на преживните животни, тези количества са крайно недостатъчни за провеждане на есенна ваксинация през 2014 г., а за производството на нови количества са необходими не по-малко от  4 месеца.

 

Въпрос: Колко струва и кой ще плати за тази ваксинация. Ще поиска ли МЗХ допълнителни средства по бюджета си за ваксини, защото имаме информация, че фирмата производител иска 50% предплащане, за да произведе ваксината?
Отговор: За ваксинация през пролетта на 2015 г. са необходими около 4.5 млн. лв. за закупуване на ваксината (3 млн. дози за овце и 1,2 млн. дози за говеда при двукратна ваксинация) и 1 500 000 лв. за прилагане на ваксината.

 

Въпрос: България поръчала ли е вече ваксината срещу Син език за пролетта? Освен за ваксинация, предвидени ли са и бройки за реваксинация в последствие?

Отговор: Изготвен е проект на постановление на Министерския съвет за осигуряване на необходимите средства за закупуване на ваксината.

(Тук изниква въпросът: След като има  проект на постановление на Министерския съвет за осигуряване на необходимите средства за закупуване на ваксината, защо той все още не е внесен за гласуване на Министерски съвет. Не се ли опасяват отговорните институции, че 4-те месеца технологично време за производството на ваксината и закъснялото финансиране, могат да забавят ваксинацията безвъзвратно за българските животновъди)        

 
Въпрос: Предвид националния мащаб и изключително тежката  икономическа вреда върху сектор животновъдство заради епидемията Син език, МЗХ ще подаде ли сигнал до Прокуратурата и специализираните служби за разследване на възможно умишлено разпространение на болестта?

Отговор:  МЗХ прави всичко необходимо във връзка с появата, разпространението и ликвидирането на болестта „Син език“.

 

Неяснотите около конкретните мерки с ваксинацията са много. Въпросът е – ще се изчистят ли те навреме, за да не се окаже този гръм от ясно небе пагубен за българските животновъди и да има още един ден като днешния.
 

Овцевъди пред фалит заради абдикацията на Държавата
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:




Овцевъди: Ваксината срещу Син език през април ще е закъсняла!
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 
 
Овцевъди са готови да щурмуват властта заради Синия език!
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!