Подпомагане за употребата на по-малко продукти за растителна защита и торове през контрол в краен продукт е заложено като ново направление в досегашната агроекологична мярка. Проектът е публикуван на страницата на Министерството на земеделието и ще се прилага от 2023 г. Правим уговорката, че този вариант не е окончателен, но хвърля яснота в каква насока се работи.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

Подпомагането е насочено към малките и средни земеделски стопанства, които осигуряват качествена храна за регионални/местни пазари/тържища. Включват се всички площи в стопанството, заети с допустимите  земеделски култури – пресни плодове, зеленчуци и десертни лозя.

Минималната допустима площ е 0,3 ха, а максималната – 10 ха за всеки отделен земеделски стопанин. 

Дейностите се извършват върху едни и същи площи за периода на ангажимента за трайни насаждения и многогодишни култури. Дейностите за едногодишни култури са върху едни и същи по размер площи в периода на ангажимента, в които могат да са включени и площите за сеитбооборот. Площите за сеитбооборотните култури не се подпомагат и не могат да превишават площите на културите, които се подпомагат.

Земеделският стопанин е длъжен да спазва 5-годишен план за управление на използваните площи, който включва: план за сеитбооборот; схема за балансирано наторяване, изготвена въз основа на резултати от агрохимически анализ на почвата, извършен в акредитирана лаборатория; календарен план по месеци за наблюдение на вредителите.

Забранява се използването на тотални хербициди в овощните насаждения и десертните лозя, като приоритетно се прилагат подходящи механични техники за премахване на плевелите. Прилагат се селективни средства за защита от вредители и такива, щадящи пчелите.

От подпомагане се изключват разходите за площи, заявени като биологични или в преход към биологично производство. 

Произведената продукция се реализира като пресни плодове, зеленчуци и десертни лозя на местен пазар – стоково тържище или пазар на производители, по реда и условията на Закона за стоковата борса. Тя следва да се продаде до 3 дни от добиването.

Продажбата се извършва след анализ за остатъци от пестициди и нитрати в плодове и зеленчуци, като стойностите следва да бъдат под максимално ниво на остатък. Той се прави до един ден от добиването и преди реализацията. 

Подпомагането е на хектар площ, като ставките ще бъдат изчислени на база стандартните, средни добиви от дадената култура.  

Продукцията може да се етикетира със стикери и сертифицира от упълномощена организация – тържище или пазар на производители, по реда и условията на Закона за стоковата борса. Стикерите са три вида:

•    Местен продукт – произведен в същата административна област и/или на не повече от 100 км. Съответно местен пазар е този, който се намира в същата област и/или на не повече от 100 км от мястото на производство на продукта;
•  
 Пресен продукт – реализиран до 3 дни от неговото добиване от стопанството;
•    
Еко продукт – продукт с намалено съдържание от максимални установени стойности (MRL) с поне 10% на остатъчни ПРЗ и нитрати и отглеждан пряко върху почва.