От 3 години по полетата на Добруджа се появи още една етерично-маслена култура – жълтият смил. Наричат билката още безсмъртниче. Към нея се насочва земеделец от Добрич, който отглежда 35 дка с лавандула. Той решава да разшири асортимента и сее 15 дка с безсмъртниче.

Защо яйцата от пъдпъдък са непродаваеми?

Проучванията и натрупаният 3-годишен опит на стопанина показват, че жълтият смил издържа на суша. 
Промените в климата го провокират да започне процедура за биологично производство. След 2,5 години ще получи сертификат.  

У нас билката е изживяла своя „звезден час”. Към нея, както и към маточината е имало засилен интерес, който в последствие рязко спада. В момента производителите на етерично масло от безсмъртниче у нас се броят на пръсти.

Сериозни са традициите обаче в западната част на Балканите. В Босна и Херцеговина от 15 години се отглеждат 50-60 000 дка с ценната ароматна трева. В Хърватско и Сърбия също е популярна, дори първоначално родните производители са поръчвали разсадите с жълт смил от там. 

Популярни са 15 сорта от безсмъртничето у нас, разказва още добруджанецът. Той е категоричен, че за да се постигне рентабилност и стабилност в производството на тази билка, се изискват познания.

„Признавам, че все още сме пълни лаици, но имам желание да се науча. Няма как да стане бързо, няма учебници, има само практика”, споделя производителят, който работи на принципа проба-грешка и не крие: "Доволен съм от себе си и постигнатите резултати!".

След 2,5 години той ще получи сертификат за биологично производство, който ще помогне за по-добрата рентабилност на стопанството му. 

При различните сортове рандеманът от етерично масло е различен.

От 1 тон зелена маса могат да се изкарат около 800 грама масло, допълва фермерът. Той се е спрял на френски сорт безсмъртниче, от който от декар може да окоси до 1 тон растителност.

Колкото и да е сухолюбиво растението обаче, продължителните засушавания рефлектират върху добивите. На 1 кг зелена маса стопанинът е получил до 0,56 грама масленост.

През това лято в Добричка област се търгуваха семена от безсмъртниче на цена от 15-18 лв. за грам. В момента цената на уникалното масло, използвано във висшата парфюмерия и козметика, достига 600 евро/кг. В зависимост от годината и търсенето офертите могат да бъдат четирицифрени. Само преди няколко години килограм от "златното" масло се изкупуваше на 1800 евро.