За свръхпроизводство на пъдпъдъчи яйца, които пазарът не може да поеме, алармира производителката Снежанка Добрева. В добруджанското село Дъбрава тя отглежда вече 13 години между 1000 и 1200 от малките пилета. 

Ферма за щрауси: От козметика и шоубизнес до уникални месни специалитети

От години стопанката среща трудности с реализацията на яйчицата. В кризисен момент, когато е била на път да затвори фермата въпреки дългогодишните усилия, тя се включва във фермерския пазар в Добрич. Интересът към яйцата е на приливи и отливи, но въпреки това се стига до редовни потребители всеки четвъртък, когато се събират производителите на чиста храна на старата чаршия в града. 

През последната седмица Снежанка отново подава сигнал за свръхпроизводство, съобщиха организаторите на фермерския пазар. От там излязоха с призив за съдействие. Оказва се, че в момента във фермата има произведени около 1000 пъдпъдъчи яйца, които трябва бързо да намерят своите ценители, за да не бъдат изхвърлени.

„Опитахме се да потърсим помощ за реализация в някои големи магазини, но неуспешно, защото те имат своите доставчици и причини да не искат да нарушават регламента си на работа. Това обаче е единствената ферма за пъдпъдъчи яйца в нашия регион и много бихме искали да спасим продукцията”, уточняват още от фермерския пазар. 

Самата Снежанка Добрева е категорична, че в нейното производство е тежка не работата, която започва от 5,30 и продължава до тъмно, а най-вече невъзможността да реализира един качествен и полезен продукт.

Стопанката със съжаление споделя, че не може да пробие при големите търговски вериги и да продава стоката си. В тях пъдпъдъчите яйца са предимно внос. „Нашият продукт е пресен, произведен на място и с по-добра цена, но на практика е непродаваем. Не можем да преборим вноса”, допълва Снежанка.

Тарелка с 12 от пъстрите яйчица се продава на фермерския пазар за 2 лв. В големите вериги цената им е почти двойна.

Този абсурден факт Снежанка обяснява с препродажбата по веригата, докато крайният продукт стигне до потребителя. 

Във фермата се отглеждат калифорнийски и манджурски пъдпъдъци. Вторият вид пилета снасят повече яйца, докато калифорнийските са по-големи. Животът на едно пъдпъдъче е близо една година, за този период е рентабилно, а след това стадото трябва да се подмени, тъй като остарява. Събраните яйца се складират, но не се пакетират веднага, тъй като трябва да дишат. Всяко яйце минава през ръцете на Снежанка Добрева по два пъти. Срокът на годност е 40 дни от деня на снасяне.