Академичната година в старозагорския Тракийски университет започва с осем нови специалности. Сред тях е и единствена за страната специалност „Агроном по етерично-маслени култури“ към Аграрния факултет.

Обучават как се гледат рози и лавандула

Статистиката сочи, че първокурсниците тази година са над 1 200. Над 97% от местата за държавна поръчка са запълнени. 

В края на месец септември учебното заведение ще сключи пет нови договора за иновации на обща стойност от близо 4 800 000 лв., обяви земеделският министър Десислава Танева. По думите й резултатите от тях ще подкрепят българското земеделие и бъдещите студенти.

„Очакваме всички млади хора, които ще работят за едно добро и конкурентно развиващо се земеделие. На вас, на вашите знания и успехи, може да се гради аграрна България“, заяви министър Танева, цитирана от Дарик.

Чуждестранни студенти се приемат в две специалности – „Медицина“ и „Ветеринарна  медицина“. Тази година те са от общо 48 държави. Още при кандидатстването интерес са проявили кандидати от САЩ, Канада, Англия, Финландия, Кипър, Пакистан, Йордания, Индия, Ямайка, Малайзия, Сингапур и дори от Кралство Бахрейн.

Новата учебна година започна и в другото престижно заведение в областта на селското стопанство – Пловдивския аграрен университет. Там се откриват и две нови лаборатории в катедрата „Ботаника и агробиология“, предаде БНР.