Прибирането на реколтата от лавандула и дестилацията е вълнуващ процес, който е истинско зрелище, когато се озовете по полетата на платото Валансоле, Франция. Погледът ви ще бъде поразен от обширна лилава красота, пише agroportal24h.cz.

13-те нишови култури на двама предприемчиви братя

Интересно е, че на някои места лавандулата цъфти не само в лилаво, но и в бяло или розово. Тя е широко разпространена в Северното полукълбо - от Канарските острови през Средиземноморието и Северна Африка, включително в Сахара, Арабския полуостров и Индийския субконтинент.

Някои видове се използват дори като декоративни растения. Те се използват при засаждане в групи, където създават красив цъфтящ килим.

Лавандулата е растение, което толерира много добре сухото време и най-добре вирее в леко глинести, песъчливи или чакълести, но добре дренирани почви. Изисква добре огряно от слънцето място с добра циркулация на въздуха.

Ценното лавандулово масло се получава чрез парна дестилация на цветове и стебла. Концентрацията на масло в дадено растение силно зависи от климатичните условия, в които се отглежда. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лавандула в Добруджа: Маслото е едва 2-6 кг/дка

Ожънаха две трети от лавандуловите насаждения в Добруджа

Страсти в лилаво