Във Видинска област до момента няма сертифициран биопчелин, информира Петър Младенов, председател на пчеларско дружество “Димитър Балев”- Видин, цитиран от радио “Фокус”. По думите на Младенов, причината не е нежеланието на пчеларите, а утежнената процедура за сертифициране, която трудно може да бъде изпълнена от един конвенционален пчелин. В същото време произвежданата от видинските пчелари продукция не е с по-ниско качество от това на биопродуктите, смята производителят. Подмяната на инвентара обаче е скъпа, заплащат се и такси. „Пчеларят вижда, че разходите са доста сериозни, а гаранция за изкупуване на биопродукта на по-висока цена няма никаква и това е основната причина все още хората да се въздържат да направят крачка в тази посока”, коментира Петър Младенов.

 

По отношение на евросубсидиите производителят е категоричен, че решението пчеларството да не бъде подпомагано е много грешно и последствията ще се усетят в близките години. Той прогнозира, че приносът на пчеларството по отношение на опрашването на селскостопанските култури ще бъде сведен до минимум, тъй като много хора ще бъдат демотивирани да работят. Освен това популацията на пчелните семейства ще намалее, което ще лиши от поминък доста хора, които разчита на това нещо.

 

През септември ще се коментира това решение на Европейския парламент с намерение да се внесат някакви корекции, но всички индикации са, че субсидии няма да има, което много жалко, добави Петър Младенов.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!