Общата площ на засетите с картофи площи в северозападната част на Европа. Тя се оценява на 578,821 ха, което е с 4,6% повече, сравнено с година по-рано, и с 8,3% повече, сравнено със средния показател за 5-годишен период, съобщава propozitsiya.com.

На какви цени се търгуват плодовете и зеленчуците

Белгия, Франция, Германия, Холандия и Германия са увеличили площите с картофи. Начело в класацията е Белгия, където ръстът е с 5,4%.

Експерти предполагат, че наблюдаваната тенденция е резултат от увеличаване на общата реколта, тъй като добивът на хектар е по-важен за крайния резултат, отколкото размера на засетите площи.

Поради увеличаването на производствените мощности и износа на готова продукция извън пределите на ЕС, през сезон 2018 г. потребността от картофи ще достигне 750 хил. тона.

Особен ръст на търсенето се очаква в Белгия, където възможностите за производство се увеличават, което обяснява разрастването на площите с картофи. То е реакция на растящото търсене на пазара.

През последните няколко седмици на територията на всички производители на картофи в Европа се наблюдаваше необичайно сухо време. Това провокира на места ограничения по отношение на напояването. Очаква се реколтата от ранни сортове картофи в Белгия например да бъде по-слаба с 20-25%, сравнено със сезон 2016.