Сергей Станишев заяви днес, че има сериозни съмнения за документни измами с отида на Селскостопанска академия от страна на Сметната палата.

 

Станишев заяви, че ще иска парламентарна комисия да разследва случилото се с уволнението на Светла Бъчварова. Социалистът заяви, че новоназначения г-н Костов не се ползва с уважение и авторитет от страна на хората, работещи в Селскостопанска академия. Затова въпреки страха, са били и протестите на хората, работещи там.


„Абсолютно ясно е, че става дума за политическа поръчка от министър Найденов и той нееднократно е заплашвал г-жа Бъчварова; още повече той е искал неща, които са противозаконни”, заяви Станишев.


Ясни са апетите и намерението на г-н Костов е заявявано нееднократно - да се разбие производствената дейност от научната, заяви Станишев.


Той посочи, че апетитите са към тези 100 хил. декара, който се оценява на 2 млрд. лв. Ако подкрепяте тези мотиви, вие поемате лична отговорност и подкрепяте един акт, който е противозаконен, неоснован, каза още лидерът на БСП. Опасенията ви, че някой може нещо да направи със Селскостопанската академия са неоснователни. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в отговор на питане за уволнението на проф. Светла Бъчварова от поста председател на Селскостопанска академия.


Премиерът посочи - знаете какви заменки се правеха по време на Тройната коалиция. Явно мислите, че това можем да го направим и ние, две години минаха - не сме го направили.
Пенко Атанасов от Коалиция за България попита - какви са истинските основания и спазена ли е процедурата по освобождаването на Бъчварова.