Царевицата и слънчогледът видимо повяхват от високите температури в Северозапада. Най-забележимо е това в равнината.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

„Царевицата започна да свива листата си и като, че ли спря да расте в последната седмица. Листата на слънчогледа пък за пореден ден буквално висят като парцали. Ама то няма как и да е друго положението при тези високи температури и това ярко слънце, което ги пари вече седмица. Имат си още подпочвена влага, но горещия сух въздух и суховея си казват думата“, коментира Димитър Иванов, който отглежда царевица в равнината до река Дунав.

Той често обикаля нивите си и ако в началото на сезона много се радвал на това как буйно се развиват културите, сега ги гледа с притеснение.

„Миналата година  точно така ми започнаха проблемите. Забелязах първо свитите листа на царевицата. После като я натисна цяло лято суша, есента нямаше какво да се бере, защото беше засекло тук-там. На 4-5 стръка я имаше 1 царевичка, я не. Дано сега да не се повтори този ужас, защото не знам какво ще правя“, разказва стопанинът.

Царевицата по принцип е сухоустойчива култура, но в този период високите температури пречат  на едни от най-важните моменти в развитието й - изметляване, залагане на кочаните, образуване на свила и опрашване.