Хоризонтите пред българското зърнопроизводстив. Това беше темата на тазгодишния, седми поред национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), който се проведе в „Гранд хотел Пловдив“. Акцентът тази година беше поставен върху устойчивото управление на почвите и най-атрактивните решения и технологии за управление на зърнопроизводството.
 
 
Заедно с това зърнопроизводителите отбелязаха и 11-ия рожден ден на асоциацията. 
 
„Благодарение на всички нас, вас, нашите членове и съмишленици Националната асоциация на зърнопроизводителите е това, което е днес – солиден фактор в българския земеделски сектор, с развиващ се потенциал отвъд пределите на страната“, каза по време на тържественото откриване председателят на асоциацията Светослав Русалов. 
 
 
„Целта на семинара беше да обогатим познанията на нашите колеги, относно опазването на почвите и възможността да повишат своите добиви, с намаляване на разходите. Тази цел се постига единствено и само когато ние не обезпокояваме тази почва. Лекциите бяха построени градивно. Запознахме се с лекция от САЩ, с участието на Брайън Гогин, който ни обясни химическия състав на почва, влиянието на обработването на почвата. Следващите лекции надградиха тези познания, с използването на покривни култури. След това с no-till технологията и накрая завършваме със strip-till технологията“, коментира Русалов за Фермер.БГ.
 
 
Основният и най-важен ресурс за земеделието е почвата, допълни председателят на НАЗ.
 
„Когато ние опазваме почвата, тя ще ни се отблагодари. Досега познанията бяха ограничени, появиха се възможности за предоставяне на тези знания, затова и целият семинар, който организирахме е с тази насоченост“, категоричен е той.
 
 
„Седмото поредно наше събитие. Знаете, че това е нашият най-голям форум. Тук се събираме приятели, колеги, партньори и обменяме информация за изтеклата година, перспективите за новата. Традиционно седем години по ред много емоция. Много спортна злоба сме вложили в това наше събитие и наистина той е нашият най-голям форум.Опитваме се да еволюираме и да сме винаги близо до проблемите и нещата, които вълнуват българския зърнопроизводител.
 
Самото име „Хоризонти пред българското зърнопроизводство“ – ние даваме повод на нашите колеги да видят бъдещето в нашия бизнес. Тук е мястото националната асоциация да подкрепи новите технология и тенденции и затова имаме толкова много лекторска част и дискусионен панел, в който ще се търсят различни мнения и коментари, свързани с нашия бизнес“, открои Димитър Мачуганов, член на УС на НАЗ пред Фермер.БГ.
 
Линията за поглед към бъдещето и хоризонтите пред зърнопроизводството беше подчертана и с връчването на втората поред стипендия „Иван Генчев Танев“, учредена от асоциацията и предназначена за студент с отличен успех от Аграрния университет в Пловдив. Победител в конкурса тази година стана Камелия Георгиева. Тя получи едногодишната стипендия, за да развива професионалното си обучение чрез магистърската програма за „Растителна защита“ на Аграрен университет „Пловдив“.
 
 
Тя сподели пред Фермер.БГ, че стипендията на НАЗ е прекрасна инициатива, която дава възможност на млади хора да се развиват в областта на земеделието.
 
„Промяната идва с времето. Актуалните агротехнологии, в същото време се променят нещата около ОСП. Смятам, че семинарът е в крак със съвременните изисквания, с онова, което е необходимо да получава като информация всеки производител, участващ в един такъв семинар“, заключи Стилиян Стоянов, член на УС на НАЗ.