Ралица Петкова се занимава с пчеларство от над десетилетие. Общуването с клиентите, особено с техните деца, засилва желанието й да споделя с тях повече за медоносните пчели, видовете пчелни продукти и ползата им за човешкото здраве. Пчеларството за нея е не само бизнес, а лична мисия да образова.

Битката за спасяването на опрашителите

В това свое начинание тя намира съмишленик в лицето на Регионално управление на образованието – Благоевград, което откликва на призива й за организиране на срещи с ученици на територията на града. Идеята й е чрез мултимедия и ролеви игри да грабне вниманието на децата и да отбележат заедно Международния ден на пчелата – 20 май.

„Ще направим презентация за устройството на пчелата, за опрашването и неговата важност за екосистемата, за пчелните продукти и тяхната роля за здравословното хранене и израстването на силни деца. Ще донесем отворен кошер, за да им покажем неговото устройство. Надявам се да предизвикаме техния интерес, за да опазим природата и да водим здравословен начин на живот“, споделя Ралица за Агри.БГ.

Заедно със своя съпруг тя се грижи за около 200 кошера в землището на селата Рибник и Зелен дол. Практикуват и подвижно пчеларство нависоко в Огражден планина. Информационните им срещи с деца от петите класове са планирани за периода 15-19 май в четири училища в Благоевград. Директори и учители са положително настроени и приветстват идеята. 

„Правим го безвъзмездно с цел да помогнем на децата. Надявам се инициативата да се поеме и от други колеги, да се разрасне и наложи във времето. Сега е моментът да си дадем сметка колко важни са опрашителите за качеството на нашия живот и за нашето бъдеще. Без опрашване няма живот!“, предупреждава Ралица. 

Нейната мечта е все повече колеги пчелари да работят в тази насока, инициативата да стигне до максимален брой ученици в община Благоевград, а защо не да се разшири в цялата област и дори в национален мащаб. Пожелаваме им го!