Обичаме историите за наследен занаят, за запазване на традициите и за любовта към работата. Откриваме ги всички накуп в пчеларската ферма на Ралица Петкова и нейния съпруг, с които се запознахме на първия Земеделски форум в Гоце Делчев.

Дамите в селското стопанство 

Дядото на Ралица им оставя в наследство 20 кошера, които за едно десетилетие увеличават на 200. Към тях младото семейство получава и орехова градина, от плодовете от която се ражда невероятен орехов тахан.  

„За нас пчеларството е любов. Стараем се от пчелното семейство да добиваме всички продукти, Приемаме като своя мисия да приучим и малки, и големи как да ги консумират и как да се лекуват чрез тях“, споделя Ралица.

Как Ви хрумна да кръстите пчеларската си ферма „Меривел“?

 

Малката ни дъщеря се казва Марияна, а голямата – Ивелина. Надявам се, както аз съм наследила от моя дядо този прекрасен занаят, така и те да продължат започнатото. Затова фермата носи имената на двете ни деца. Засега голямата не проявява интерес към пчеларството. Тя е художник, човек на изкуството, но ни помага с дизайна на продуктите и рекламата. Малката обаче иска да става ветеринарен доктор и се надяваме, че ще поеме по този път и ще наследи това, което правим с много любов. 

Какъв е Вашият стимул да се посветите на пчеларството?

 

Мотивира ме ответната реакция на хората. Това, че виждам, че съм помогнала на някого. Идват много хора с конкретни заболявания. Радвам се, когато се върнат и споделят, че се чувстват по-добре. Това, че едно толкова малко насекомо произвежда такива невероятни продукти, за мен е основен стимул, че трябва да направим всичко възможно, за да ги запазим. Не на последно място, ме мотивират двете ми дъщери. Навсякъде се сблъскваме с имитиращи продукти и децата ни са готови първо да посегнат към тях. Решена съм да ги образовам как да се хранят правилно. 

Къде намирате пазар на продукцията си?

 

Имаме открит щанд пред магазин Била на ул. "Тодор Александров" в Благоевград. Зареждаме и няколко малки търговски обекта в града, както и в Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Банско. Имаме желание за собствена верига от магазинчета, но е труден процес. Определено ще имаме нужда от доста помощници, а на този етап това е непосилно. Поддържане и фейсбук страница, където имаме доста клиенти и изпращаме по куриер из цялата страна. 

Какви са плановете Ви за бизнеса?

 

Искам да развия една стабилна база, която да ми бъде и по-удобна за работа. Да изградим търговска мрежа поне в Югозападна България, за да изчистим от пазара имитиращия продукт и хората да си купуват истински мед. През първите 4 години от директните ни продажби ни костваше много усилия, за да убедим клиентите, че действително им предлагаме натурални и качествени продукти. Трудно ни беше да спечелим доверието им.

Споделете ни повече за Вашата инициатива да предадете любовта към пчелите на подрастващите.

 

Искам да влезем в училищата и да покажем на децата различните пчелни продукти, за да знаят как да се хранят здравословно. След един такъв наш опит в училище в Благоевград имаше четири момчета на по 15-16 години, в които успяхме да събудим блясъка в очите. Те видяха една възможност да си направят собствен бизнес с ферма, в която да произвеждат натурални продукти и същевременно да изхранват семействата си. Има какво да се желае и да се направи в тази насока. Тук е и ролята на държавата и на хората като общество да се включат.