Фландрия е популярна със своите средновековни градове и автомагистрали, които може да бъдат видени и от космоса. Тя представлява едно от най-урбанизираните места в Европа. Този гъстонаселен белгийски район преживява в наши дни бум на нов тип селско стопанство – фермерите продават продукцията си директно на потребителите, пише theguardian.com.

Дамите в селското стопанство: Снежина Янакиева


Жителите на Фландрия активно участват в развитието на социално-икономическия модел на тенденцията „Селско стопанство с обществена подкрепа“.

Този модел представлява форма на съвместни усилия на фермерите и тези, които искат да поддържат фермерството в региона си.

Най-важна негова особеност е директната връзка между производител и клиенти, които плащат авансово и често сами събират продукцията от нивата.

Този модел на земеделие възниква в САЩ и Холандия, но най-широка подкрепа намира във Фландрия, където по-често се пазарува на този принцип, отколкото в една гъстонаселена Англия.

Откакто през 2007 г. първият фермер във Фландрия решава да приеме философията на този тип селско стопанство, в региона са създадени не по-малко от 45 аналогични предприятия.

Коен Тиренс, биолог, сменя професията си като съветник по агрономство. Сега неговият работен ден стартира в 5:30 сутринта. Тогава пристига в зеленчуковата си градина с площ 1,2 ха в село Кампенхоут, недалеч от Брюксел. Почвата по тези места е идеална за отглеждането на зеленчуци.

Бащата на Тиренс е пенсионер и в същото време фермер. Той е настроен скептично към плановете на сина си, който иска да създаде неголяма компания, която да отглежда зеленчуци без торове и използвайки най-простите оръдия на труда.

Моят баща ми каза: „Коен, какво правиш? Завърши университет, стана кандидат на науките и се превърна в древен белгийски фермер, който работи все едно е Средновековие?“, разказва Тиренс.

Младият мъж обаче не смята своя бизнес за примитивен. Той подчертава, че няма нищо против конвенционалното земеделие или употребата на торове.

Според него пазарът се развива в посока „Селско земеделие с обществена подкрепа“. Днес част от работата му е да поддържа приятелски отношения с клиентите посредством уеб сайт, където потребителите могат да правят поръчки.

Към днешна дата Тиренс има 72 постоянни клиенти. Надява се скоро да станат 90.



Тиренс отглежда 200 сорта зеленчуци годишно. Това е доста богат асортимент, сравнено с този, който може да се открие в една типична ферма. По нивите му растат грах, моркови, картофи, червено зеле, зелени домати, лилав картоф и др.

Белгийският фермер работи ежедневно. През пиковия вегетационен период – от май до октомври, работният му ден продължава 12-13 часа, 7 дни в седмицата.

„Ако не променим нищо до 2050 г., 50% от земята на Фландрия ще бъде залята с бетон“, казва Тиренс.