Фландрия е популярна със своите средновековни градове и автомагистрали, които може да бъдат видени и от космоса. Тя представлява едно от най-урбанизираните места в Европа. Този гъстонаселен белгийски район преживява в наши дни бум на нов тип селско стопанство – фермерите продават продукцията си директно на потребителите, пише theguardian.com.

Дамите в селското стопанство: Снежина Янакиева


Жителите на Фландрия активно участват в развитието на социално-икономическия модел на тенденцията „Селско стопанство с обществена подкрепа“.

Този модел представлява форма на съвместни усилия на фермерите и тези, които искат да поддържат фермерството в региона си.

Най-важна негова особеност е директната връзка между производител и клиенти, които плащат авансово и често сами събират продукцията от нивата.

Този модел на земеделие възниква в САЩ и Холандия, но най-широка подкрепа намира във Фландрия, където по-често се пазарува на този принцип, отколкото в една гъстонаселена Англия.

Откакто през 2007 г. първият фермер във Фландрия решава да приеме философията на този тип селско стопанство, в региона са създадени не по-малко от 45 аналогични предприятия.

Коен Тиренс, биолог, сменя професията си като съветник по агрономство. Сега неговият работен ден стартира в 5:30 сутринта. Тогава пристига в зеленчуковата си градина с площ 1,2 ха в село Кампенхоут, недалеч от Брюксел. Почвата по тези места е идеална за отглеждането на зеленчуци.

Бащата на Тиренс е пенсионер и в същото време фермер. Той е настроен скептично към плановете на сина си, който иска да създаде неголяма компания, която да отглежда зеленчуци без торове и използвайки най-простите оръдия на труда.

Моят баща ми каза: „Коен, какво правиш? Завърши университет, стана кандидат на науките и се превърна в древен белгийски фермер, който работи все едно е Средновековие?“, разказва Тиренс.

Младият мъж обаче не смята своя бизнес за примитивен. Той подчертава, че няма нищо против конвенционалното земеделие или употребата на торове.

Според него пазарът се развива в посока „Селско земеделие с обществена подкрепа“. Днес част от работата му е да поддържа приятелски отношения с клиентите посредством уеб сайт, където потребителите могат да правят поръчки.

Към днешна дата Тиренс има 72 постоянни клиенти. Надява се скоро да станат 90.Тиренс отглежда 200 сорта зеленчуци годишно. Това е доста богат асортимент, сравнено с този, който може да се открие в една типична ферма. По нивите му растат грах, моркови, картофи, червено зеле, зелени домати, лилав картоф и др.

Белгийският фермер работи ежедневно. През пиковия вегетационен период – от май до октомври, работният му ден продължава 12-13 часа, 7 дни в седмицата.

„Ако не променим нищо до 2050 г., 50% от земята на Фландрия ще бъде залята с бетон“, казва Тиренс.