Международно състезание търси най-добрите млади пчелари на възраст между 12 и 17 години. България ще участва в надпреварата за първи път, съобщават организаторите.

Предложение на ЕК: Пчеларите да получат 180 млн. евро за три години

Младежите с интерес и опит в пчеларството имат време до 15 февруари да попълнят анкета за участие

„С одобрените  кандидати ще се свържем допълнително за уточнение на следващите стъпки. Тримата най-добри в състезанието ще имат възможността да участват в отбора, който ще представи България на междунaроднoто състезание IMYB през лятото на 2020 г. в Словения“, пишат организаторите. 

Първото такова състезание се провежда преди десет години в Чехия, като инициативата е поета от други малки централноевропейски страни. Постепенно тя се разраства и днес вече представлява голяма среща за млади пчелари в световен мащаб.

Държавите, участвали в състезанието досега, са: Албания, Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, Чехия, Дания, Англия, Германия, Индия, Ирландия, Израел, Италия, Казахстан, Латвия, Ливан, Лихтенщайн, Литва, Молдова, Нидерландия, Полша, Румъния, Русия, Шотландия, Словакия, Словения, Швейцария, Украйна, Уелс.

Организатори: „Бъдещето на пчеларството е в ръцете на младото поколение.“

Състезанието има няколко етапа, в които кандидатите трябва да покажат познания от различни дисциплини. Сред тях са: маркиране на пчелна майка, пренасяне на ларви, сглобяване на рамки, разпознаване на инструменти за пчелари, различни видове пчелен мед и медоносни култури.

Работният език е английският, но всички въпроси и инструкции по време на състезанието ще бъдат превеждани за участниците на родния им език, за да бъдат условията еднакви за всички.

Всеки отбор включва трима младежи, придружени от един възрастен. Отборът представя своята държава, но също така има и индивидуални категории, в които всеки може да се изяви.

Тримата най-добри индивидуалисти и трите най-добри отбора се обявяват в края на състезанието. Използването на телефони по време на надпреварата е забранено, уточняват организаторите.