Американската агенция за международно развитие обяви отпускането на общо 750 милиона долара нова помощ за Украйна.

Четете още: Производители: Със смесени чувства посрещаме новината за затворения зърнен коридор

От тях 500 милиона долара са предназначени за хуманитарна помощ, а 250 милиона долара за подкрепа на земеделските стопани в страната, след като Русия отказа да удължи черноморската сделка за зърно, предаде The New York Times.

Саманта Пауър, ръководител на агенцията, обяви новата хуманитарна помощ в понеделник по време на посещение в Киев, само часовете след като Москва напусна сделката за зърно. 

“Това е още един пример за руско бездушие и пренебрежение към човешкия живот и поминък”, коментира Пауър в Киев и добави:

“Не само тук, в Украйна, но и по целия свят”.

Още: Четете всичко най-важно в нашата специална рубрика за зърнените коридори

Във вторник, 18 юли, Саманта Пауър продължи посещението си в Украйна със спирка в Одеса. Там тя обяви, че 250 милиона долара ще бъдат включени в инициатива за устойчивост на земеделието в Украйна - програма, стартирана през юли 2022 г. от Американската агенция за международно развитие, с принос както от правителството, така и от частния сектор.

Новите фондове довеждат подкрепата на правителството на САЩ за селскостопанската програма до 350 милиарда долара, съобщи още агенцията.

Пред журналисти Саманта Пауър обяви, че американската агенция работи заедно с украинското правителство, както и със земеделските производители, за намирането и разширяването на алтернативни маршрути за техния селскостопански износ “през пристанища, сухопътни линии, железопътната линия на река Дунав, но също така и в други близки страни”.