След решение на Министерство на земеделието на САЩ (USDA) да бъде преустановен вносът на свинско месо от Полша поради опасения, свързани с африканската чума по свинете, министърът на земеделието на Полша Ян Кшиштоф Ардановский обяви, че е постигната договореност и забраната ще бъде отменена, пише изданието meatinfo.

Германия и Испания си поделят почти 50% от износа на свинско

САЩ взеха решение за възобновяване на вноса на полско свинско месо от 16 обекта без каквито и да е ограничения, заяви Ардановский в свое изявление. Още три месни предприятия от Полша ще могат да изнасят напълно готови продукти от свинско месо в САЩ.

Ограниченията бяха въведени на 18 октомври, след като Службата за наблюдение на здравето на животните и растенията (APHIS) в САЩ изрази своята загриженост по повод установяването на някои нередности в документите, съпровождащи полска продукция. В отговор на забраната полските производители отрекоха да работят в регионите, засегнати от огнища на африканска чума по свинете. 

На 19 октомври държавната ветеринарна инспекция на Полша (GVI) публикува официално искане за отмяна на ограничаването на вноса.

Полската страна категорично не е съгласна с позицията на американската страна, доколкото доставките на свинско месо се осъществяват в съответствие с договорените условия, което означава, че те са извън зоните, които не покриват формалните ограничения, въведени от ЕС по отношение на регионите с АЧС, се казва в изявлението.