Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) оценява средните добиви от зеленчуци на открити площи през настоящата година като по-високи от миналогодишните.

Вие коментирате: Каква е актуалната цена на слънчоглед и пшеница

Според анализаторите този сезон средните добиви от доматите на открито у нас ще достигнат 2,6 т/ха (+11% в сравнение с 2021 г.), а от краставиците и корнишоните – 1,78 т/ха (+11% на база 2021 г.). За добитото от декар при пипера се очакват количества, близки до миналогодишните - 2 т/ха.

САРА: Очакванията за по-високи добиви рефлектират в повишаване оценките за полското производство, което при доматите може да достигне 65 хил. тона.

Прогнозата на Центъра е общото производство на домати в страната тази година да стигне 108 хил. тона. Полското производство на пипер се оценява на 59 хил. тона (+4% към 2021 г), а общото производство от културата на 61 хил. тона.

Увеличение се отчита и при производство на краставици и корнишони върху открити площи - около 11,5 хил. тона, което е 21% ръст на годишна база, но прибраните общи количества се предвижда да бъдат по-малко от миналогодишното производство - 46 хил. тона

Според данните на Националния статистически институт (НСИ) изкупната цена на оранжерийните домати през второто тримесечие на 2022 г. е 2,02 лв./кг, като увеличението спрямо предходната година е с 41%. При доматите от открити площи увеличението е по-слабо – с 16% при цена от 0,87 лв./кг. 

Изкупните цени на краставиците също отбелязват растеж. Средната цена на оранжерийните красавици за второто тримесечие на настоящата година е 1,45 лв./кг, като увеличението на годишна база е с 23%.

Изкупните цени на сладкия пипер на открито за второто тримесечие са 0,91 лв/кг. Това представлява понижение от 8% в сравнение със същия период на миналата година. В следващите месеци се очаква цените да паднат, но да останат по-високи от миналогодишните, прогнозират още анализаторите.