Жътвата на слънчоглед тази година започна по-рано и върви с ускорени темпове. Средният добив засега е 200 кг/дка, което е с над 3% повече спрямо година по-рано, сочат данни на Министерството на земеделието. 

Нов рекорд: 4500 лв. за декар чернозем в Добруджа

Това, от което повече се вълнуват производителите обаче, е изкупната цена. Някои от тях споделят прогнози за поевтиняване. Други са на противоположно мнение – според тях това са само блъфове и цената ще се вдига.

Какво сочат цифрите към момента, коментират членове на група в социалните мрежи – от 1100 лв./тон в Южна България и Добричко през 1160 лв./тон за Варна и 1130 лв./тон за Плевен до 1200 лв./тон за големи количества в Силистра, Добрич, Шумен, Разград, Русе.

И при тази цена обаче много производители предпочитат да не продават, тъй като себестойността на продукцията се вдигна многократно и сметките им не излизат. Те правят следното сравнение: „Преди година слънчогледът беше 680 лв./тон, а амониевият нитрат – 340 лв./тон. Как сега нитратът е 1600 лв./тон, а слънчогледът – 1200 лв./тон!?“.

При сделките за хлебна пшеница цените също са колебливи. Коментарите показват следното: 620 лв./тон за Монтана, Враца, Видин; 600-630 лв./тон според показателите за Свищов, Павликени, Плевен; 610 лв./тон за Пловдив, като преди 20 дни е била 660 лв./тон.

Междувременно Министерството на земеделието публикува своя седмичен обзор за състоянието на зърнения пазар и движение на зърното в страната. Към 2 септември обявените фючърсни доставки, сравнени спрямо предходната седмица, са както следва: