Само фермите от 1-а група ще могат да продават директно чрез млекомати. Млекоматите пък ще трябва да се регистрират като временни обекти ( по чл.12 от Закона за храните ) и да се намират в същата административна област, където е фермата. Това става ясно от проекто-наредбата за директните продажби от фермерите, която бе променена след изискване от страна на Европейската комисия ( ЕК ).

 

Предложените от българска страна 500 литра мляко на ден бяха определени като прекалено много и в новата наредба са записани процентни отношения на база производството във фермата. Според тях ферма от 1-а категория може да продава не повече от 207 л. / мляко на ден чрез млекомат.  Това на практика почти обезсмисля използването на такава технология, тъй като такъв литраж не може да покрие вложените средства и да доведе до печалба.

 

В наредбата за директни доставки от фермите, се включват освен млечни продукти, а също яйца, пчелен мед, прясна и охладена морска и сладководна риба; прясно месо от птици и зайци заклани във фермата; месо от отстрелян едър и дребен дивеч.

 

Очаква се наредбата за директните продажби от страна на стопанствата да бъде внесена до края на следващата седмица за обнародване в Държавен вестник.

 

























































































































 

 

 

Проекто-наредба за директните продажби от фермите 







pdf







Изтегли

 

 

Млекоматите можеха да дадат възможността да се избегне натиска върху фермерите

 

© 2010 Фермер.БГ