Животновъди от крайграничните райони с Турция се съмняват, че в района действително е открита инфекция от чума по дребните преживни животни. Набира популярност версията, че в региона няма зараза, а изследвания са установили антитела от развит имунитет на изследвания добитък в резултат от поглъщане на разпръсната по тези места ваксина срещу чума по свинете.
 
 
Стопаните на близо 400 овце и кози загубиха животните си, след като в края на юни поделението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Бургас сигнализира за второ огнище на инфекцията в страната в село Кости, община Царево.
 
„Чумата по дребните преживни животни е силно заразна болест и ако съществуваше, редица от животните - минимум 70%, трябваше да умрат. А до момента няма нито едно умряло животно“, обясниха пред Фермер.БГ животновъди.
 
От БАБХ категорично отхвърлиха версията на стопаните.
 
"Тази болест по никакъв начин не се пренася по въздуха и не се разпространява чрез ваксина. Не трябва да се спекулира с това къде е изследвана чумата, защото пробите са изследвани в европейска лаборатория във Франция. Тя е в списъка на акредитираните лаборатории, които проверяват този тип болести. След като е установена чумата, слуховете са абсолютно необясними и трябва да се разсеят един път завинаги. Хората трябва да знаят, че болестта се предава единствено от животно на животно, а не с ваксини. Това каза и изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев на пресконференцията във връзка с чумата", заявиха от БАБХ в отговор на запитване от Фермер.БГ.
 
Местни стопани разказаха, че през втората половина на юни малко преди да излязат първите съобщения за инфекцията, в района са разпръсквани ваксини със самолетен способ срещу чума по свинете. Според БАБХ такова ваксиниране срещу чума не е имало. Възможно е фермерите да са се заблудили от акцията, при която самолети разпръскваха ваксина срещу бяс при дивите животни.
 
Фермерите обаче продължават са се съмняват и се надяват да получат сигурни доказателства какви тестове са проведени и какви са конкретните констатации от лабораторните изследвания.
 
„Ваксините съдържат активни вируси в тях. Животните, докато пасат, ако изядат една такава таблетка от разпръснатите, могат да покажат някакви симптоми, но няма да умрат, защото това е нещо съвсем друго. Обаче при изследване ще излезе чума, защото двете заболявания са от едно и също семейство на вируса. Ето с това се обяснява защо нямаме нито едно умряло животно. Има генотипен тест, който може да бъде направен, но резултатите излизат чак след един месец. Бързите тестове, които се правят са с оцветяване – или го има, или го няма заболяването“, обясни специалист, който не желае да влиза в конфликт с официалните ветеринарни власти.
 
 
Фермерите са шокирани и от факта, че избиването на животните в село Кости започва един ден преди да излезе заповедта на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев за второ огнище на чумата по овцете и козите. Същият факт е отбелязан и във въпрос от шестима депутати от ГЕРБ, отправен в рамките на парламентарния контрол към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
 
Те обръщат внимание, че на 26 и 27 юни е предприето унищожаване на две стада в района на село Кости, община Царево. Тези мерки са предприети по силата на заповед на изпълнителния директор на БАБХ, която обаче е издадена по-късно – на 28 юни.
 
Версията за фалшива тревога за заболяването прозира и в друг депутатски въпрос. Народните представители Димитър Стоянов и Тодор Бойчев се обръщат към  министър Порожанов с молба да посочи конкретно коя лаборатория и кога е установила щама на чумния вирус, както и извършена ли е проверка дали това не са антитела.