Земеделец от Враца е обвиняем по Наказателно съдебно дело, което сега влиза в същинската си част, макар да е стартирало още през 2018 г.

Злоупотреба с власт: Главен инспектор на БАБХ отива на съд

Още през 2014 г. подсъдимият е подал заявление за подпомагане по „Натура 2000” пред Общинската служба „Земеделие”. В документите си обаче той представил неверни сведения относно начина на ползване на два земеделски парцела, които са с обща площ 271.53 хектара.

„Той ги е посочил като стопанисвани от дружеството като „постоянно затревени площи (пасища и мери за паша)“, но в действителност те не представлявали земеделски площи и не притежавали природни дадености, правещи ги пригодни за извършване на земеделски дейности”, обясни говорителят на съда Даниела Хитова.

Обвинението е повдигнато по текст от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 2 до 10 000 лева.

Това е вторият път, в който се дава ход на делото. Още на 7 август 2019 г. то беше прекратено и върнато на Окръжна прокуратура за отстраняване на процесуални нарушения. Състав на Врачанския окръжен съд намери нередности както в обвинителния акт, така и в постановлението за привличане като обвиняем. Сега, 10 месеца по-късно делото отново влиза в съдебната зала.

В настоящото заседание в зала бяха разпитани свидетел и вещо лице. Следващото бе насрочено за 4 август, когато се очаква да бъде изслушана комплексна експертиза и да бъдат разпитани вещи лица и един свидетел.