Пловдивският окръжен съд даде ход на делото срещу двамата бивши инспектори от Областната агенция по безопасност на храните в Пловдив, които бяха хванати с подкуп от пари и хранителни продукти от ферма в първомайското село Искра.

По САПАРД: Бивш зам.-кмет на Банско и бизнесмен обвинени за измама

Обвинението е, че двамата инспектори - Григор Милчев и Светослав Нестеров, през лятото на 2019 г., при проверка във фермата установили нарушения, но предложили да си „затворят очите“ срещу пари и почерпка.

Подкупът, който поискали, бил 1000 лева и две торби със сирене и кашкавал. 

Инспектираната от тях ферма била с неизрядни документи при прехвърлянето на животни от друго стопанство. През пролетта на миналата година двама фермери от Пловдивско решили да отглеждат съвместно стадата си от кози и събрали стоката във фермата в село Искра.

Проверката установила, че това е извършено преди да бъдат подадени документи за преместване на козите, както и без знанието на контролиращите лица. Пред инспекторите животновъдите заявили, че са съгласни да „почерпят“, за да прикрият нарушението, но междувременно веднага сигнализирали на полицията.

Проверяващите били заловени  от органите на реда на място с парите и продуктите, открити в личния автомобил на единия. 

В събраната по делото информация има данни, че животновъдите и друг път са били изнудвани от инспекторите. Корумпираните държавни служители са били уволнени веднага след ареста им.

Ако вината им бъде доказана, те могат да получат наказание - затвор от 3 до 10 г. и глоба до 20 000 лв. 

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Проверките – ябълката на раздора в обвързаната подкрепа

Измама с къща за гости: Хасковлийка отива на съд

Брокерка от Свищов мами със земеделски земи