След като през декември България фигурираше в информационната система на Европейския съюз (ЕС) за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS) с два случая на вторично възникнало заразяване със син език, в последните седмични данни от първи януари на 2021 г. не се отчитат нови случаи.

Отрицателната тенденция продължава – ликвидират се стада с млечни крави

Спад има и в бройката на Африканската чума при дивите свине. В първите дни на декември 2020 г. отбелязаните вторично възникнали огнища бяха 41, а в последните – 20.

В другите държави членки картинката е далеч по-наситена. На прага на новата година синият език е отчетен в Италия и Испания. Африканската чума (АЧС) при домашните свине е регистрирана в Румъния с цели 14 първични огнища. В системата присъстват и подробни данни за разпространението на АЧС при диви свине. Отчетени са случаи от Германия, Италия, Естония, Унгария, Полша, България, Латвия, Литва, Румъния и Словакия. Най-много първични огнища на болестта са възникнали в Полша – 39, а най-много вторични – в Унгария (49 случая). Северната ни съседка също също е сред най-засегнатите – 18 нови огнища за седмица.

За периода 25.12.2020 г.- 01.01.2021 г. високо патогенна птича инфлуенца при диви птици е регистрирана в Германия, Италия, Холандия и Ирландия, а високо патогенна птича инфлуенца при домашни птици в Германия, Обединеното кралство, Полша и Украйна.

В Полша, която почти не излиза от списъците с опасни болести, е открито и огнище на бяс, както и на ензоотична левкоза при говеда. Последната болест е регистрирана и в Литва. Бруцелоза при овце и кози пък е хваната в Италия, а туберкулоза при говеда във Франция.