Фермери ще блокират пътищата около Търговище, ако не се разреши проблемът с орязаното напояване от язовирите "Ястребино" и "Тича" в региона. За това съобщи Божидар Петков от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните БАМ-Я за Агри.БГ.

Спират напояването от проблемните язовири

От графика на язовирите за юни, публикуван вчера от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) става ясно, че заявените от "Напоителни системи" обеми вода за земеделски нужди от двата водни басейна ще бъдат намалени за юни и занулени от юли нататък, ако сушата в Североизточна България продължи.

В писмо на институцията до "Напоителни системи" и фермерите, предоставено от БАМ-Я, се съобщава, че при продължаващ намален приток на вода в язовир "Ястребино", обеми за напояване няма да бъдат отпускани и през цялата следваща година.

Мотивите на ведомството са, че приоритетно се задоволяват питейно-битовите нужди на градовете, снабдяващи се с вода от двата язовира - Антоново от язовир "Ястребино" и Шумен и Търговище от язовир "Тича". В момента, заради сушата, водоизточниците са с намалени обеми и с приток, по-нисък от разхода им на вода и затова се налага орязване на количествата за напояване.

Стотици фермери обаче разчитат на воден ресурс от двата язовира. Това са най-вече производители на традиционните за района ягоди, малини и зеленчуци. В последните 25 години те са инвестирали десетки хиляди левове в системи за капково напояване и в приспособяване на стопанствата си към спецификите на отглежданите култури. Отрязването на достъпа им до водоснабдяване обрича реколтата на гибел в най-горещите месеци от годината - юли и август, обяснява Петков.

А от това зависят и хилядите семейства на сезонни работници, които стопаните наемат всяка година. И то не за седмица или две, както в другите сектори, а за поне няколко месеца - от май до септември, поради специфичните нужди и периоди при малините и ягодоплодните.

Затова БАМ-Я и земеделците предлагат на 10 юни 2020 г. в гр. Попово да бъде свикана междуведомствена комисия с представители на всички заинтересовани страни, включително МОСВ и Министерството на земеделието, която да обсъди проблема и да намери разрешение.

Според фермерите, наличните обеми вода в язовирите в момента са напълно достатъчни, за да задоволят и питейно-битовите нужди, и селскостопанските нужди. Поради някои технически проблеми и политически натиск вследствие на водната криза в Перник обаче институциите се презастраховат срещу евентуално неблагоприятно развитие на ситуацията, смятат те.

Също така има възможност за включване на алтернативни водоизточници, които да осигурят ресурс за питейно битови нужди. Антоново се е снабдявал с вода и преди изграждането на язовир "Ястребино", така че има иззградена инфраструктура за целта. ВиК Шумен и ВиК Търговище също имат възможност да потърсят други варианти. Осигуряването на алтернативни водоизточници от днес за утре обаче, в каквато ситуация са поставени земеделците в момента, не е възможно, смятат те. Но са убедени, че решение на проблема може да се намери, ако всички страни седнат на една маса.

Ако институциите не се организират и не излъчат представители за междуведомствената комисия или тя не даде удовлетворителен резултат, фермерите са готови да прибегнат до протестни действия. Те ще предприемат и блокиране на главни пътни артерии около град Търговище след 15 юни, каза още Божидар Петков.