Температурните колебания през зимата крият опасност за пчелните семейства, алармира пчеларят Тихомир Стоицов пред Агенция „Фокус“.
 
 
По думите му всяко затопляне повишава дейността на пчелите, те започват да се възпроизвеждат, отглеждат пило и консумират повече храна. Всяко рязко застудяване обаче ги връща назад и ги подлага на риск. Драстично понижаване на температурите след период на консумация на повече храна може да причини гладна смърт, обяснява земеделският производител от Кюстендил.
 
Той засегна и още един проблем на своите колеги. Липсата на финансови средства ги спира да купуват по-скъпи лекарства срещу заболявания при пчелите. Това съответно води до по-голяма смъртност през пролетта, допълва Стоицов.
 
 
Миналата година беше далеч по-мека и като цяло бе благоприятна за здравето на пчелите. Стопаните в бранша нямаха проблеми с големи студове. Смъртността при пчелите бе в рамките на обичайните десетина процента, коментира преди година инж. Михаил Михайлов за Фермер.БГ.
 
Поради меката зима на 2018 г. пчелните семейства се развиваха по-бързо от обичайното и там, където има ранни паши – каквито са рапицата и акацията, силните семейства успяха да ги усвоят, каза още Михайлов.
 
По думите му най-големите ветеринарни проблеми, с които се сблъскват пчеларите, са свързани с паразитните болести вароатоза и нозематоза. Стопаните са наясно с препаратите срещу тях и правилата за профилактика, допълва той.