Русия изрази готовност да премахне веднага наложеното ембарго за внос на селскостопански стоки от Европа, ако респективно ЕС премахне наложените санкции от своя страна.

 

"Ако санкциите срещу Москва не бъдат преразгледани, загубите за ЕС през следващата година ще възлязат на 50 милиарда евро!", посочи заместник външния министър Алексей Мешков. Най-сериозни ще са щетите върху земеделските производители и експортно ориентираните аграрни предприятия, най-вече в новите страни членки на ЕС, сред които и България. Освен това пазарно нереализираната селскостопанска продукция ще предизвика вътрешен дисбаланс в ЕС и ще засегне най-много страните от Източна Европа.

 

„Не очакваме нещо от нашите европейски партньори. Единственото, което очакваме, е да напуснат безсмислената спирала на санкциите и да поемат пътя на отмяната на санкциите и премахването на черните списъци. Това ще позволи и на нас да направим същото", коментира още Мешков.


Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отхвърли такава възможност. „Докато не видим жестове, насочени към успокояването на региона, санкциите срещу Русия трябва да останат", коментира Юнкер пред RTL.


 


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!