Има поврат в оценките на Международния съвет по зърнените култури (IGC). Докато ръстът на реколтата от зърно в световен мащаб бе прогнозиран още през месец април, сега очакванията са леко понижени. Въпреки това има увеличение в сравнение с предходната година - 2,3%, информира Agrarheute, позовавайки се на материал на Agra Europe.

Пшеница 2020: Голяма част от фермерите са с добиви под 200 кг/дка

Рекордната прогноза от юни беше коригирана през този месец до 2,225 млрд. тона. Това се дължи предимно на очаквано по-ниската реколта от пшеница и царевица. В сравнение с количеството зърно, добито миналата година - 2,176 млрд. тона, все пак ще има увеличение с около 50 млн. тона.  

Може ли производството на зърно през тази година да надвиши търсенето?

За първи път от 2016/17 г. насам ще има по-голямо предлагане на зърно отколкото търсене. Настоящата оценка на IGC увеличава световните запаси от 619 млн. тона до 625 млн. тона. Запас от 635 млн. тона беше прогнозиран миналия месец.

Независимо от това прогнозата за световното производство на зърно за 2,225 млрд. тона е все още със 7 млн. тона по-висока от очакваното потребление на зърно от 2,221 млрд. тона.

Прогнозата за реколтата на пшеница се колебае на ниво от предходната година

IGC понижи очакванията си за добива на пшеница в световен мащаб, като прогнозата за юни от 768 млн. тона падна до 762 млн. тона.

Вече приключилата рекордна жътва на пшеница в Китай показа нови високи добиви.

Agra-Europe посочва, че очакваната в момента реколта от пшеница вече е оказала влияние върху цените на водещата европейска фондова борса: лимитът от 185 евро/тон е надвишен за договорния месец септември. Не се очакват обаче много по-високи цени предвид сегашното много стабилно евро.  

За реколтата от царевица

Заради прогнозираната по-ниска реколта от царевица в Съединените щати зърненият съвет коригира оценката си от стойността на предходния месец с 8 млн. тона. Очакваният обем на реколтата вече е 1,164 млрд. тона в световен мащаб.

Поради нарастващите премии за износ се прогнозира увеличение на ценовия индекс (GOI) от около 4% спрямо юни. Въпреки това през юли 2019 г. индексът на цените беше с над 8% по-висок.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пшеница: ДФЗ отпуска по 250 лв./ха кредити

Зърно: Борсите са на изчакване

Дъждове спряха жътвата на последните пшенични ниви