На 96% е приключила жътвената кампания за тази година, отчитат се рекордно ниски добиви. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на bTV.

Пшеница 2020: Голяма част от фермерите са с добиви под 200 кг/дка

По данни на министерството ожънатата пшеница тази година е 4,6 млн. тона, което е с 300 хил. тона по-малко от предвижаното от ведомството.

Десислава Танева: Прогнозирахме 4,9 млн. тона добив, но той е по-нисък – 4,6 млн. тона. Имаме обаче остатък от миналата година около 300 хил. тона, което означава, че ресурсът ни е пак около 4,9 млн. тона.“

Добивът тази година е с около 25 % по-нисък.

Като причина за този спад тя посочи силното засушаване още през есента на миналата година и липсата на влагозапасеност в почвата.

Десислава Танева:Шест области са особено засегнати. Сред тях попада и Житницата на България – Добруджа. 1,2 млн. дка се реколтират там, а има много на 100% пропаднали площи. Силистра, Добрич, Варна, Бургас, частично Ямбол и Стара Загора са с рекордно ниски добиви, никога не е реколтирано толкова малко зърно."

Ако вземем справката за почвената влага от декември 2019 г., има само 10 % от нужната стойност на влагозапасеност.

Танева припомни, че прогресивно регистрираме все по-големи добиви, а предходната година сме отчели рекорда си на износ на пшеница – 4,8 млн. тона, което ни поставя на 11-то място в света по експорт на зърнената култура. 

Тази година възможностите за износ трябва да бъдат ограничени, за да не се стига до обратното – внос на пшеница, обяви Танева.

Десислава Танева: „Цената на пшеницата се определя от международни борси, нашата страна не може да бъде фактор. С подобни спадове на реколтата влизат Румъния и Унгария. Независимо от това Европейският съюз ще си остане на позиция нетен износител. Очакват се данните от Украйна и Русия, тъй като от тях много зависи определянето на цените."

Земеделският министър увери, че има достатъчно жито за производството на хляб и фураж у нас, за което са необходими. 1,5 млн. тона пшеница.