До края на тази седмица се очаква в Румъния да започне изплащането на субсидиите за глава животно, съобщи за Фермер.БГ председателят на синдиката на овцевъдите в Букурещ инж. Джеордже Лунгу. За това обаче заслуги имали и самите фермери и техните организации. Той посочи също, че тяхната държава много им помага по отношение на финансирането на земеделието. Тези дни, а може би още утре, фермерите от северната ни съседка смятат, че ще получат по 100 евро на крава и по 10 евро на коза и овца. Инж. Лунгу добави, че добрите резултати били благодарение на тяхното бързо сдружаване във федерация. Той е категоричен, че всичките организации, трябва да говорят с общ глас, въпреки че са десетки.

"Миналата година беше такова положението, че не трябваше да ни изплащат субсидии, но ние се събрахме всички от федерацията и излязохме 20 хил. души пред президентството. Като синдикалист мога да кажа, че вие всички трябва да се обедините като нас и да си търсите правата", категоричен е румънецът. Той беше на посещение в България по повод поканата да участва в учредяването на най-голямата овцевъдна организация и каза, че е посетил няколко местни ферми. Стопаните са се оплакали, че нямат пари да изхранват животните си. "При вас действа максимата - през лятото шейна, а през зимата кола", учудваше се гостът и посочи, че фуражи не се купуват сега, а през лятото.

В България също се чаква всеки момент да тръгнат плащанията за глава животно. Миналата седмица при посещението на еврокомисаря Дачиан Чолош в София, думите на нашия министър за субсидиите бяха "до няколко дни".


Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!