„Не съжалявам за избора си“. С тези думи Росица Димитрова, възпитаничка на Шуменския университет "Еп. К. Преславски“, оценява обучението си като студент в специалност „Растителна защита“. Пред Фермер.БГ тя сподели, че с голям ентусиазъм и интерес е завършила своята бакалавърска степен и две магистратури.

Шестима кандидат-агрономи се борят за едно място в Шуменския университет


Науката продължава да я вълнува и сега. Макар да е в майчинство, Димитрова е записала докторантура в Института по Овощарство в Пловдив. Работи като асистент във Факултета по природни науки в Шуменския университет.

Още с постъпването си в университета Димитрова се увлича по изучаваната материя. Вижда възможностите за развитие и решава да се развива в тази сфера.

„За себе си мога да кажа, че много ми хареса специалността. Затова продължих да се развивам и в момента работя по специалността си“, казва Росица Димитрова. 

„Интересно ми е да се занимавам в сферата на насекомите. Преподавателите са изключително добри. Мога да посоча конкретно доц. Арнаудов от Пловдивския университет, той и сега е действащ преподавател. Именно той пробуди страстта ми по ентомологията. Силно ме вълнуват растенията, болестите по тях и неприятелите им“, споделя младият научен работник.



Асистент Росица Димитрова отчита, че е една от малкото, които е избрала да се развива в научната сфера. Повечето й колеги са агрономи или работят в агроаптеки и други.

По думите й „възможности за реализация има, стига човек да има желание да се развива в тази сфера“.

Относно практическия опит, който обучението в университета дава, Димитрова е на мнение, че има какво да се подобри. Едно време, когато е била студентка, не е имало толкова възможности за практики, колкото сега.

„От преподавателския си опит имам наблюдение върху студентите, че разполагат с по-голям достъп до практики. Надявам се, това да е от полза, защото е налице този проблем, че студентите нямат практически опит след завършването. Добре е да има възможност учещите се да поработят известно време във фирми, където има агрономи и да се види на място как се случват нещата“, казва младият специалист.

Според нея вероятно именно това е причината, заради която много студенти изпитват трудности в реализацията.

„Това е един от минусите в началото на кариерата, но стига човек да има желание, намират се начини“, категорична е Димитрова.

Тя смята, че специалистите по „Растителна защита“ имат възможност с натрупване на опит да получават един ден много добро заплащане, особено за агрономите.