Росен Димитров е млад фермер от град Дряново. Обработва 700дка земеделска земя в село Гостилица.

 

Отглежда пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и малко люцерна. Разказва, че започва да се занимава със земеделие покрай баща си. Казва, че професията му харесва и все по-често забелязва, как младите хора продължават семейния бизнес.

 

 

Росен e един от фермерите спечелил проект по мярка „Млад фермер“ и пред камерата на Фермер.БГ сподели, че е трудно да си млад фермер в България.

 

Макар че е получил е първо и второ плащане по проекта си, категорично заявява, че ако има възможност отново да кандидатства, не би го направил. Според младия фермер, той е успял да изпълни всички изисквания, които са му поставени по време на изпълнение на проекта, но с цената на много усилия и загубено време, тъй като административната дейност е голяма и поставя много пречки пред фермерите.

 

Именно затова той, смята че процедурите по кандидатстване трябва да бъдат максимално облекчени и администрацията да посещава фермерите при кандидатстване, а не обратното, както досега. Надява се това да стане с новия програмен период на Общата селскостопанска политика, за която се опитва да се информира още от сега.

 

В настоящия момент най-големите трудности, с които се сблъсква Росен са високите цени на горивата, препаратите, а и както и той заяви пред камерата на Фермер.БГ това си е „фабрика на открито, всичко зависи от времето“. Зимата е била тежка, добивите са наполовина по ниски от миналогодишните, а сега сушата затруднява и сеитбата.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО :

мярка 112 - Млад фермер


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!