Красива природна идилия, крави, пиещи вода от бистър ручей, тучни пасища и кадри отвисоко с дрон – това не е гледка от Швейцария, а родната действителност, запечатана в промоклип за българското мляко.

Българското кисело мляко и бяло саламурено сирене - защитени от ЕС?

На видеото, качено на сайта на Министерството на земеделието, наши животновъди със затворен цикъл на производство показват как се дои крава сред природата и как суровината се превръща в гъсто кисело мляко или бяло саламурено сирене. А на фона на щастливите и чисти животни мелодичен мъжки глас разказва:

„Млякото идва от земята, а тайната съставка на вкуса му е щастието, чистият планински въздух, свободата на най-зелените поляни. Спокойствие и блаженство, които се предават във всичко. Животни, отгледани с любов. Това е нашата вековна традиция, затова и българското мляко е национално богатство. То е нашето бяло злато, истински дар от природата. Всеки, който го опита, знае – нашето не е като другото. И от сърце с гордост възкликва: „Ммм, да, българско е!“. 

Твърде вероятно е видеото да има нещо общо с искането на страната ни българското кисело мляко и бяло саламурено сирене да получат защитено наименование за произход от Европейската комисия.

Любопитно е, че под приказните кадри върви надпис, който напомня, че „с цел подкрепа на родните производители стартира прием по подмярка 16.4 от ПРСР за създаване и развитие на къси вериги на доставки и на местни пазари. Проекти ще могат да се подават до 14 септември 2020 г.“.

Тук обаче може да се отвори една скоба, защото има голяма вероятност заради редица спорни моменти мярката да се преразгледа, да бъдат промени условията за допустимост и да се отвори отново с остатъчен бюджет. „Тя е изначално компрометирана“, коментираха преди време за Агри.БГ от бранша.

Като цяло обаче видеото звучи положително, дори леко идеалистично. Пожелаваме си местата, където действителността се покрива с фикцията, да стават все повече.