На 13 юли беше отворен приемът по подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“. Краят е обявен за 14 септември, но мярката изначално е компрометирана, казват от бранша.

Министерството: Приемът по подмярка 16.4 е отворен

Мярката, насочена към създаването на къси вериги и местни пазари, се отваря за първи път с общ бюджет от 15 646 400 лв. Когато е писана обаче, има редица тънкости, които не са съобразени с реалната обстановка и за които от бранша многократно са сигнализирали.

Така например един от спорните моменти е неправилно тълкуване на ролята на групите от производители. По презумпция те могат да бъдат посредник, но всъщност не са заложени като такива в условията за допустимост при кандидатстване. Излиза така, че едва ли не за един колективен проект всеки член трябва да си носи касов апарат, което е абсурдно, категорични са браншовици.

Официално приемът по мярката не може да бъде спрян, защото трябва да има възникнало ново обстоятелство, което в случая липсва. Ето защо от Министерството на земеделието са изпратили питане до Европейската комисия (ЕК) как да тълкува спорните моменти. Ако от Брюксел потвърдят това, за което настояват от бранша, мярката ще бъде спряна официално.

Ако не се стигне до спиране на приема обаче, от бранша имат уверението на ресорното министерство, че след крайния срок – 14 септември, мярката ще се преразгледа, ще бъдат промени условията за допустимост и ще се отвори отново с остатъчен бюджет.

Междувременно от Министерството на земеделието отговориха на постъпили въпроси от кандидати по процедурата на подмярка 16.4.

Така, както е създадена в момента, мярката е подходяща повече за някаква форма на къси вериги на доставки – тип фирмени магазини, отколкото за фермерски пазари, коментира за „Капитал“ Стоило Апостолов от Фондация „Биоселена“.

По думите му условията са доста рестриктивни и само 50% от допустимите разходи ще бъдат възстановени. Авансови плащания са допустими само за инвестиционните разходи и то само при учредена банкова гаранция. Не могат да участват неправителствени организации или кооперации, а само преработватели и земеделци, регистрирани по Търговския закон или като физически лица. 

Апостолов припомня, че при оценяване с предимство са проектите на малки ферми или такива, които членуват в признати организации на производители (40 от общо 80 точки). Фермерите в планинските райони получават 20 точки, с приоритет са секторите „Плодове и зеленчуци“ и „Животновъдство“.