Международното експертно изложение за агро-роботика FIRA ще се проведе виртуално, между 8 и 10 декември 2020 г. Това съобщиха организаторите от Световната организация за агро-роботика.

Отлагат SIMA за февруари 2021 г.

Петото издание на събитието ще мине под мотото "Агро-роботиката - част от новата сделка?". Увеличава се и времето за провеждането му - за първи път то ще се състои в рамките на три дни.

Изложението, което обикновено се провежда в Тулуза, Франция, ще осигури виртуална връзка с международни лектори, турове и взаимодействие с изложителите и останалите участници, като така ще създаде своеобразна социална мрежа за агро-роботика.  

Очаква се събитието да събере над 3 000 участници от цял свят. За сравнение през 2019 г., в последното издание на живо, те бяха едва 850. Конференции и кръгли маси ще бъдат достъпни за посетителите онлайн на момента и след приключването им.  

Щандовете на изложителите ще бъдат представени с видеоматериали, брошури и снимки, а връзката с тях ще се осъществява посредством чат или видео-връзка. Тази година всички производители на роботи ще предложат демонстрации в реални условия, представени на живо специално за FIRA.

Част от събитието ще бъде и второто издание на научната работилница "РобАгри". Тя ще се състои в отделна стая и ще представи презентации на технически и научни изследвания.

Агро-роботиката вече се прилага в жътвата, хуманното отношение към животните, установяването на болести, автономни платформи, събиране на данни в земеделието. 

Регистрациите за изложението скоро ще бъдат открити онлайн.