Пандемията от COVID-19 нанесе изключително много поражения върху икономиката на редица страни. Земеделието също е част от тази криза, а наред с него са и изложенията в агросектора. Агри.БГ направи списък с всички отменени или отложени изложения за сектора, за които има информация към момента. Списъкът ще бъде актуализиран при промяна.

Изложението за агро-роботика минава онлайн

Отменени изложения:


"Златна праскова" 2020
Отмяната на изложенията заради разпространението на COVID-19 започна с един от най-популярните и дългогодишно провеждани празници -  "Златна праскова". По традиция събитието се провежда в сливенското село Гавраилово.

Празник на черешата 2020
През месец юни епидемията от коронавирус COVID-19 блокира ромския квартал в Кюстендил, където живеят най-голяма част от берачите на череши в региона.  Това доведе до отмяна в последния момент на дългочакания Празник на черешата 2020. Събитието трябваше да се състои на 26 юни.

Ритуално зажънване и “Хляб на мира” 2020
На 3 юли в землището на община Пазарджик трябваше да се проведе традиционното откриване на жътвената кампания и ритуалното зажънване на ръжта по международния проект “Хляб на мира”. Събитието, което се организира от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), също не се състоя поради увеличения брой на заразените с коронавируса.

Празник на пъпеша 2020
Сладките пъпеши от каварненското село Българево също не можаха да се представят тази година. За съжаление, планираното десето издание на Празника на пъпеша също се отмени заради повишения брой заразени с коронавирус в Добричка област. Обичайно Празникът на пъпеша се провежда в първата половина на месец август. 

Отложени изложения:


БАТА Агро 2020
Най-голямото изложение за агротехника у нас - БАТА Агро, което традиционно се провежда през месец май, също не се състоя тази година, заради рестрикциите, свързани с COVID-19. От БАТА обаче съобщиха, че провеждането на 13-ото издание се отлага за 2021 г. Новият период  за провеждане на Специализирано изложение за земеделие БАТА АГРО е от 10 до 14 май, 2021 г.

Девети национален събор на овцевъдите 
През месец май трябваше да се проведе деветото издание на Националния събор на овцевъдите в България. Заради глобалната криза с разпространението на вируса COVID-19 обаче съборът също беше отложен. Организаторите все още не могат да се ангажират с точна дата, но със сигурност националният събор ще се проведе според възможностите и обстановката в страната в друг период на годината.

„Дунавски овощари” 2020
През тази година се отложи и петото издание на изложението „Дунавски овощари” 2020. По традиция събитието се провежда през месец март в Русе. Организаторите на проявата съобщиха, че изложението се отменя за есента на тази година, ако обстановката с COVID-19 е овладяна.

Фестивал на малината - Лозница 2020
В началото на месец септември трябваше да се проведе любимият на мнозина Фестивал на малината в Лозница. Заради пандемията и това събитие беше отложено. Първоначалният план беше фестивалът да се проведе на 4 септември, но тъй като мерките за сигурност заради COVID-19 все още не позволяват струпване на хора, събитието беше отменено.

 

Пандемията от COVID-19 не засегна само родните изложения. Масови прояви в цял свят бяха отложени или отменени заради по-строгите мерки с пандемията. Едни от най-големите и известни събирания в агросектора също не останаха назад.

Отложени европейски агроизложения:


Salon International de l'Agriculture
Едно от най-големите изложения за земеделие в Европа - “Салон за селското стопанство” (Salon International de l'Agriculture), което се провежда всяка година през месец февруари в Париж, затвори врати по-рано тази година. В последния си ден, 1 март, изложението върна повече от половин милион посетители.

Sommet de l'Elevage

Известното животновъдно изложение Sommet de l'Elevage беше планувано за 7, 8 и 9 октомври 2020 г. Въпреки обнадеждението на организаторите, че ситуацията с COVID-19 ще се оправи, на официалния сайт на събитието изложението е отложено. Организаторите съобщават, че вече работят по изданието за 2021 г., но все още не се ангажират с точна дата и/или период на провеждане.

SIMA - SIMAGENA 
Друго много известно и посещавано изложение е SIMA в Париж, Франция. По традиция събитието се провежда през месец февруари. Заради пандемията обаче събитието беше преместено за периода между 8 и 12 ноември 2020 г. По последна информация заявените участници в него, основно представители на земеделската машинна индустрия, търпят сериозни удари върху дейността си вследствие на корона-кризата. Поради многобройни запитвания от тяхна страна организаторите стигат до решението да отложат датата на изложението. SIMA - SIMAGENA ще се проведе от 21 до 25 февруари 2021 г.

SIA
Международното селскостопанско изложение SIA във френската столица също се отлага. Организаторите съобщават, че събитието остава за 2021 г., като все още няма ясна дата и период за провеждане.

 Agritechnica
Най-голямото международно изложение за земеделска техника също е отложено. Тази година Агритехника ще се проведе евентуално от 14 до 16 октомври 2020 г. Изложението за земеделска техника традиционно се прави в Хановер, Германия.

Предстоящи изложения:

До края на годината предстоят още няколко знакови за българския земеделски сектор изложения - Национален форум на БАМ-Я (20-22 ноември), Стекспо, Фермер Експо Раковски (септември) и Национален семинар на НАЗ (ноември). Все още не е ясно обаче дали тези събития ще бъдат проведени и под каква форма.