Компаниите «Метазет-Формфлекс», «Екоейшън» и «Микотон» създадоха робота IRIS!, който наглежда насажденията и определя визуалните признаци на болести, наличието на вредители, нарушения при храненето и други проблеми в ранния стадий на развитие на растенията. Той преброява също така количеството плодове и прогнозира каква ще бъде очакваната реколта, пише „АПК-Информ“.

Как се произвеждат краставици в Южна Африка?

Тази машина е уникална с това, че в нея се използва изкуствен интелект и е способна да се самообучава.

Роботът IRIS! прогнозира стреса върху насажденията и притежава уникален интелект, което спомага за повишаване на ефективната защита на културите. Като резултат се понижават разходите за средства за растителна защита, разходите заплати и, разбира се, загубите на реколта, смятат създателите му.

IRIS! е снабден с патентован сензор  SABER TM, монтиран на самоходна количка, която автоматично се движи по поставени специални релси.

Роботът умее да идентифицира инфекции, вредители и нарушения в развитието на растенията. Цялата събрана информация се предава към „облак“ за незабавен анализ и обработка.

Потребителят може да се запознае с резултатите от анализите на своя компютър, таблет или смартфон. Благодарение на изкуствения интелект и способността да се самообучава, полезното действие на робота във времето нараства.

IRIS! разполага и с жироскоп, който позволява да се оценява състоянието на релсите. Роботът работи със сензори за измерване на влажността на въздуха, температурата на околната среда, концентрацията на СО2, температурата на растенията и т.н.

Пълната картина на микроклимата около растенията лесно се визуализира от специална програма.

Роботът осигурява още точно изчисляване на бъдещата готова продукция. Всичко това улеснява процеса на управление на задачите в оранжерията и снабдява агронома с доста по-пълна и точна информация.

Мозъкът на робота е защитен от взлом, благодарение на нов и патентован протокол за защита на информацията, базиран на облачни изчисления и съвременен стандарт за безопасност на IoT (Интернет на нещата).

IRIS! ще се появи на пазара още тази година, но в ограничено количество.