В последния си доклад с прогнози за селскостопанския сектор Европейската комисия заявява, че годишният износ на свинско месо от ЕС ще достигне своя пик от над 4 млн. тона до 2022 г., в зависимост от темпото на възстановяване на поголовието от свине в Китай. Миналата година Общността е изнесла 2,7 млн. тона свинско месо, съобщава Reuters.

Доклад на ЕС: АЧС продължава да влияе на световния пазар на месо

Кризата с Африканската чума по свинете в Китай и преходът към растителни протеини в менюто могат значително да променят селскостопанските пазари на ЕС през следващите 10 години. Това ще доведе до колебания в цените на свинското месо и увеличаване на производството на бобови култури.

Африканската чума по свинете (АЧС) унищожи поголовието от свине в Китай. Откакто миналата година бяха открити първите случаи на вируса, бе регистриран рязък ръст на вноса на свинско месо в страна и съответно ръст на цените.

В своя доклад Европейската комисия прогнозира, че годишният износ на свинско месо от ЕС може да достигне своя пик от над 4 млн. тона до 2022 г., в зависимост от темпото на възстановяване на поголовието от свине в Китай. До 2030 г. експортът ще се върне към отметка около 3,4 млн. тона. Това при всички положения значително превишава обемите преди нахлуването на АЧС в Китай.

Цените ще остават високи до възстановяването на китайското производство. След това рязко ще се понижат в зависимост от скоростта на възстановяване на поголовието от свине в Китайската Народна република и това, доколко ще се увеличи производството в конкурентите на ЕС – САЩ, Бразилия и Канада, се казва в заявление на Комисията.

Междувременно съществува елемент на неопределеност. Той е свързан с основните износители на свинско месо в ЕС – Германия, Испания, Дания и Франция.. Ще останат ли те такива без АЧС? „Плъзването“ на вируса на територията им ще бъде сериозен удар върху износа им. В момента заради АЧС страдат около 10 страни от Европейския съюз, сред които България и Румъния.

Комисията отчита, че едно понижаване на цените на свинското месо надали ще повиши европейското търсене, което намалява, тъй като все повече хора предпочитат по-евтините продукти от домашни птици.

Потреблението на птиче месо продължава да расте, тъй като потребителите се вълнуват от здравето, околната среда и благополучието на животните. Това понижава търсенето на други месни продукти.

Очаква се, че всички тези проблеми ще спомогнат за увеличаване на производството на култури, богати на протеини.

Прогнозата гласи още, че площите, засети с бобови култури в ЕС, през 2030 г. ще се увеличат до 2,5 млн. ха, сравнено с 1,5 млн. през тази година. Соевите бобчета ще покрият 1,3 млн. ха. За сравнение през този сезон те са 1 млн.

От Европейската комисия добавят, че отглеждането на протеинови култури може да извлече ползи от увеличаващото се търсене на животински млечни продукти, които не са ГМО. Те ще послужат като алтернатива на вноса на генномодифицирана соя за фураж на животните.

Рапицата ще остане най-отглежданата маслодайна култура в ЕС. Това потвърждава ценността й в сеитбооборота и привлекателността й в качеството на фураж, който не съдържа ГМО.