Заради африканската чума по свинете Китай ще има нужда от 5 години, за да възстанови поголовието от свине. Като цяло от август 2018 г., когато в страната бе регистрирано първото огнище на вируса, пологовието намаля с 430 млн. животни. Днес то вече е на ниво под 200 млн., пише Pigua.

Нови случаи на чума по свинете: Откриха 10 заразени диви прасета

Експертите в Rabobank са на мнение, че през следващите 2 години Китай ще отдели специално внимание на възстановяването на поголовието от свине в страната и ще увеличи обема на внос на свинско месо. Целта е до 2025 г. ситуацията на пазара да се балансира, а цените да се стабилизират. Същевременно анализаторите прогнозират, че дори тогава количеството на свинете в Китай няма да бъде на нивото от 2018 г.

В свой доклад Rabobank отбелязва, че азиатската страна не може да внесе достатъчно свинско месо, за да компенсира дефицита на вътрешното производство през следващите няколко години. Това ще доведе до ръст на цените в световен план и ще накара потребителите да променят своите хранителни предпочитания.

Експертите дават прогноза: населението на Китай ще консумира все повече охладено, замразено и обработено месо, а не прясно свинско месо. В същото време потреблението на птиче месо до 2025 г. ще нарасне с около 30%.

В резултат на африканската чума по свинете, пазарът на свинско месо в Китай ще се промени завинаги. Делът на този вид месо на пазара ще намалее от 63% до 53%.

По думите на Ченджун Па, главен анализатор на пазара на животински протеини в Rabobank, дори когато пазарът на свинско месо в страната се балансира, конюнктурата вече ще е променена.

Свинското месо ще остава „приоритетен“ животински протеин, но ще се консумира по-малко, тъй като младите поколения ще предпочетат „по-здравата“ птица. За Китай и световния пазар това ще бъде новата норма.

По-рано анализатори от Rabobank прогнозираха, че АЧС ще унищожи ¼ от световното поголовие от свине. Китай, която е най-големият потребител на свинско месо, произвежда половината от световна продукция на този продукт.