През ноември основният индекс на бизнес климата на пазара на земеделска техника в Европа регистрира най-силното си подобрение след резките спадове от началото на руската инвазия в Украйна. Той се повиши от 12 до 23 пункта при скала от -100 до +100, информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА).

Високи цени и проблеми с доставките мъчат пазара на агротехника в Европа

Обемът на поръчките в момента кореспондира на производствен период от 6,8 месеца. Това е ново рекордно ниво, регистрирано някога в проучването на CEMA. Въпреки това производителите продължават да са изправени пред динамичен прием на поръчки, особено през септември.

В същото време повишенията на цените и затрудненията от страна на доставчиците продължават да са предизвикателство за индустрията, но се наблюдава известно леко облекчаване. Производителите са все по-способни да реализират своите поръчки.

Очаква се оборотът на компаниите да остане на рекордно ниво през следващите поне 6 месеца. По отношение на очакванията за предстоящия прием на поръчки (показател, който не се включва в общия индекс на бизнес климата), напротив, сред представителите на индустрията се затвърди скептицизъм.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пазарът на земеделски машини е в очакване на ръст и през 2023 г.

CEMA: Германия и Франция крепят пазара на агромашини

Агроиновации: Пътна карта за е-инфраструктура за селскостопанската наука