Основният бизнес климат на пазара на земеделска техника в ЕС се задържа на положително ниво след резките спадове в хода на военните действия на Русия срещу Украйна. През септември индексът се понижи леко до нивото от юни, завършвайки отново на 13 пункта (по скала от -100 до +100), информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА).

Спря негативната тенденция на пазара на агромашини

Представители на европейската индустрия запазват перспективите си за оборота за цялата 2022 г. почти непроменени на плюс 5%. Те прогнозират по-нататъшен лек ръст на оборота за 2023 г., макар и в едноцифрен диапазон.

Повишаването на цените и проблемите по веригите на доставката продължават да са сериозно предизвикателство пред индустрията. Наблюдава се обаче леко подобрение на ситуацията. В момента 31% от компаниите планират временно да спрат производството си за период от четири седмици.

Регионалната разбивка показва понижаване на положителната настройка в някои европейски пазари.

Според проучването на СЕМА необходимост от инвестиции на почти всички пазари, с изключение на Румъния и Източна Европа, почти няма.ВИЖТЕ ОЩЕ:

CEMA: Германия и Франция крепят пазара на агромашини

Как Гърция стана шампион на пазара на трактори?

Всеки втори производител на агромашини временно спира