Основният показател за бизнес климата на пазара на земеделски машини в Европа продължава да се понижава. Въпреки това остава на позитивно ниво, информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА).

Трактор на годината 2023 подгрява двигателите

През юни индексът пада от 16 до 13 пункта при скала от -100 до +100.

Докато настроенията при производителите на оборудване за добитък рязко станаха отрицателни, тези на компоненти и в по-малка степен на обработваема техника остават позитивни.

В момента основният показател на бизнес климата се влоши спрямо предходния месец. Очакванията обаче за следващите шест месеца е той да се повиши леко за първи път от началото на годината.

За цялата 2022 г. представителите на европейската индустрия прогнозират средно ръст от 5% на оборотите за своите компании.

Повишаването на цените и дефицитът на доставки продължават да са сериозно предизвикателство, но сякаш вече по-умерено. Междувременно “само” 40% от компаниите планират временно да преустановят производството през следващите четири седмици.

Участниците в допитването на CEMA вече не са напълно оптимистични по отношение на оборотите в бъдеще. Това в най-пълна сила отговаря за няколко пазара. Особено Австрия и Полша. Положителни новини идват само от Германия и Франция.

 

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сега е моментът фермерите да планират покупка на машини

Поръчките на земеделски машини се доближават до рекорда за всички времена

Заради кризата зачестяват кражбите на електроника от комбайните