Почти на 100 % от площите, предвидени за засяване и пшеница в Плевенско са засети, споделиха от Регионалната асоциация на зърнопроизводителите в Плевен. Проблемът е, че обработките на почвата тази есен не бяха от най-добрите, признават стопаните. Няма как да е иначе - два месеца капка дъжд не падна и нивите се превърнала по-скоро в пепелища, отколкото в обработваеми земи, споделят производителите.

 

Опитите на фермерите  все пак да извършат необходимите агротехнически мероприятия са довели до това, че много от тях изпотрошили машините си.

 

По-сериозни обаче са притесненията на земеделските производители от състоянието на рапицата. Засята в оптималните срокове - края на август и началото на септември, рапицата още почти никъде не е поникнала. Там пък, където посевите са поникнали, нивите са “на петна”. Притесненията на стопаните са, че ако ноември е студен има опасност рапичната реколта да бъде тотално провалена.

 

Темата за бъдещето на сектора и за екстремната ситуация със сушата тази есен ще са част от дискусиите в рамките на предстоящия национален агросеминар организиран от НАЗ. Той ще се проведе от 24 до 26 ноеври в Пловдив и ще събере всички 17 асоциации от цялата страна. Форумът е по повод навършването на пет години от създаването на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България.