Австралия намали прогнозата си за реколтата от пшеница. Очакванията на специалисти са тя да бъде най-слабата от девет години насам, съобщиха от agrimoney.com.
 
 
Експертите понижиха и прогнозите за реколтата от рапица, като стойностите също удрят дъно. Те са най-ниски от седем години насам. Всичко това се дължи на неблагоприятните климатични условия и най-вече на продължителната суша и слана.
 
 
Ситуацията е била подобна и преди 10 години. Тогава отново сушата намали производството с над 13 милиона тона. Очакванията в момента са реколтата да бъде със 17% по-слаба от средното за периода от 2008 до 2017 година, смятат още експертите. Заради ниските добиви четвъртият най-голям износител на пшеница в света най-вероятно ще трябва да свие експорта.
 
Въпреки това не всички новини за реколтата в Австралия са мрачни. Някои експерти отбелязват в свои доклади, че ранната реколта, започнала в щата Куинсланд върви добре. Анализите сочат, че в централната част на щата „реколтата от пшеница ще бъде обещаваща, благодарение на множеството паднали валежи, за които вина има и циклонът Деби“.