Редки породи дългокосмести кози и пръчове, расови коне и ловни породи кучета, участват в на изложение на поляните край симитлийското село Крупник. Дефилето на породистите животни се организира се за трети път през последните година и половина от Асоциацията за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза. В полите на Малешевска планина, стопани от Крупник, Полена, Сушица и други планински села с голям мерак и много грижа отглеждат расовите животни.

 

Те са ценни екземпляри предимно заради кожата им. От козите и пръчовете, израснали в Малешевска планина, стават най-хубавите кукерски одежди, казват разбирачите. Всички се отглеждат по автентичен начин, който се предава от поколение на поколение.

дългокосмести кози

Асоциацията на животновъдите от Крупник има и лиценз извършване на развъдна дейност с породата местна дългокосместа коза, под тип Калоферски и Малашаевски. Лицензът бе издаден неодтавна от Министерството на земеделието и храните.

 

Освен с показен характер, своеобразното „ревю” на редките породи чифтокопитни има традиционно и конкурсен характер. Екземплярите мерят грация и красота в различни категории.

 

С уникалното дефиле на расови чифтокопитни организаторите искат да покажат красотата и изключителните качества на традиционните български породи, формирали се под влиянието на специфичните климатични и релефни особености на територията на България.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!