Нетипично тази година цената на разсадите и за късните сортове домати остава висока. При ранното и средноранното производство стопани купуваха по-скъпо от колегите си в южната част на страната и част от тях имаха очаквания, че поне с напредването на сезона цените ще паднат.

Къде се губят 7 млн. лв. от обвързаното подпомагане?

„Като гледах как стрък струваше от лев до 80 стотинки преди месец, си мислех, че цените ще паднат и ще мога да се възползвам от това, т.е. да купя по-евтин разсад по-късно и ще гледам по-късна реколта. Да, но не ми се получи. Защото цените почти не мърдат.

Сега това, на което попадам, са предложения за 60 до 80 стотинки за стрък безколов домат. Явно обаче тенденцията е устойчива, защото, като гледам обявите по интернет, вече и на юг цените са подобни”, разказа Цветанка Василева, която трета година отглежда домати на открито.

Проверка на Агри.БГ установи и друго – търсенето тази година е голямо, а предлагане почти вече няма. Във Врачанско все още може да се намери разсад по около 80 стотинки за стрък, във Видин корен се продава за около 60 стотинки, а в Монтана почти няма предложения на производители на разсад.

„Тази година е налице масово вирусно заболяване по доматите и това накара много стопани да презасадят, което е причина за продължаващото активно търсене. Високите цени също са обусловени от болестта. Справяне с нея има, но това е допълнителен разход, който неминуемо се калкулира в цената.

Има и други фактори. Аз например бях толкова заета с първите разсади заради капризите на времето и вирусните заболявания, че дори не ми остана време да засея късни сортове и няма да предлагам”, обясни производителят на разсади Ангелина Павлова.

Според нея ситуацията към момента е знак, че самата реколта от домати ще е по-слаба и цените на продукцията ще бъдат високи.