Тази година терените проверки ще започнат в края на юни, обяви Васил Грудев за Агри.БГ в началото на месеца. Използвахме повода да попитаме изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) какво показаха последните проверки по обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци.

Васил Грудев: Доплащане по обвързаната подкрепа ще има

Според информацията, която получихме, извършените от Фонда за 2020 г. теренни проверки на място са обхванали 22 929,46 ха, като от тях наддекларираните площи са 15,54 %.

Най-големите разминавания в сектор „Плодове и зеленчуци” са установени при краставици на открито, където от заявените площи в размер на 492,06 ха са установени допустими за подпомагане едва 186,29 ха.

При краставиците на открито наддекларираните площи са 62 %.

Друг рекордьор по злоупотреби е чесънът, при който се губят 41,09% от заявената площ. Подобна тенденция се забелязва и при корнишоните на открито, където 34,35% липсват.

Резултати от теренните проверки за Кампания 2020

Относно големината на заявените площи картофите са твърдо с едни гърди пред останалите култури - с малко над 8000 ха. Следващи в класацията по заложени площи са дините – 3590 ха. Третото място е за лука и пъпешите с над 2 000 ха, заявени за подпомагане.

Намеренията на Фонда са проверките да останат засилени заради многото сигнали за злоупотреби. За сравнение миналата година с най-много фалшиво декларирани площи по обвързана подкрепа се оказаха доматите полско производство. Останалите „апетитни“ зеленчуци-фантоми бяха краставици, лук, картофи, дори пъпеши. Най-големи разминавания си бяха позволили стопаните в областите Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград.