Поризводство на вино и от други плодове, освен грозде, предвижда проект на правилник към Закона за виното и спиртните напитки, публикуван за обсъждане на сайта на Министерство на земеделието и храните и Портала за обществени консултации.

Със Закона за виното и спиртните напитки се въвежда възможността за производство на плодови вина, изискванията към които не фигурират в европейското право и е дадена възможност на държавите-членки да въвеждат разрешителен режим по отношение на производството на такива вина. За вината, получени в резултат на пълна или частична алкохолна ферментация на плодове, различни от грозде, са определени условията и редът за производството им, признаването и предлагането им на пазара.

С новия закон за виното се цели продължаване на практиката да се предоставят права на презасаждане, когато производителите поемат ангажимента да изкоренят еднакви по размер площи, засадени с лозя, тъй като нетното въздействие на подобни насаждения върху производството клони към нулата.

Цели се също така и създаване на лозаро-винарски режим, който почива на ясни, прости и ефикасни правила, подсигуряващи равновесие между търсенето и предлагането. Трябва да се повиши и конкурентоспособността на винопроизводителите, както и България да си възвърне старите пазари и да спечели нови, както в страната, така и по света.

Законът предвижда и използване на референтни методи за изотопен анализ, като се улесни интерпретирането на резултатите от подобни анализи.

Продуктите от лозаро-винарския сектор трябва да се произвеждат в съответствие с определени правила относно енологичните практики и ограничения, които да гарантират, че се отговаря на съображенията, свързани с общественото здраве, и на очакванията на потребителите по отношение на качеството и производствените методи, във връзка с което в Правилника за прилагане на ЗВСН са разписани условията, на които трябва да отговарят вината със защитено наименование на произход, вината със защитено географско указание, сортовите вина, редът за тяхното производство и регистрацията им, разрешените енологични практики, етикетиране, както и начините за унищожаване на продукти при изчерпване на възможностите за преработка и когато продуктите не са безопасни за човешкото здраве.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!