И тази година природно-климатичните особености у нас бяха неблагоприятни. Продължителната суша и горещини, се отразиха зле на реколтата в някои райони. И както винаги, цените на фуражите непрекъснато се движат, и то в посока нагоре. Всичко това подлага на изпитание животновъдите и логично поставя въпроса за оцеляване през предстоящия есенно-зимен период.

Среща с Йордан Василев: Как се подготвят животни за аукцион?


Тази година от декар ливада в Северозападна България излизаха около 25-30 бали сено. Това е нещо съвсем типичното за региона, обясняват стопани пред Агри.БГ. Всички те са принудени сами да осигурят храната за животните си.

Цените вървят в следния диапазон: за наем - 10 лева на декар; за окосяване пак 10 лева на декар. За навиване, цената в региона, е 5 лева, а за балиране – 0.80 лева на бала. Ако добавим и товарач в сметките, цената се качва с още от 10 до 30 стотинки на бала.

Прости сметки показват, че местните животновъди се снабдяват с бали на цени от 1.58 до 1.90 лева на бала. 

“Тази цена е добре, ако имаме предвид, че собствениците на ливади обявяват цена от 2 лева балата от място в активния сезон. А сега цената скочи на 2. 50 лева за бала. Но за всичко си трябва подготовка”, обясняват фермери.

Прогнозите сочат, че тази година цените за една бала сено, в студената част на зимния сезон, може да надхвърли и 4 лева. Люцерната пък се очаква да стигне цени над 5 лева за бала.