Ръководството на Министерство на земеделието и храните ще се срещне с тютюнопроизводители утре 24 февруари в сградата на Министерството, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). 
 
Срещата е по повод напрежението в сектор Тютюн и недоволството на тютюнопроизводители от разпределението ан средствата за национални доплащания. Тютюнопроизводители изготвиха декларация с искания, която е изпратена до МЗХ и до всички парламентарно представени политически групи. Те настояват да не се спекулира с това, че искат допълнителни средства и натоварване на бюджета на държавата, каза Асен Кичуков, бивш зам.-председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите, цитиран от Фокус.
[news]
Производителите искат средствата за референтния период да бъдат разпределени така както беше през 2012 – 2013 година - 69.5 % в сортова група „басма”, за „каба кулак” -11.6 %, за „бърлей”- 9.5 % и за „виржиния” - 9.2%. Производителите изрично подчертават, че тези проценти по групи тютюн трябва да се разпределят по равно за всички, без значение дали са едри, или дребни те, каза Кичуков. Това съотношение по сортове тютюн и принцип на разпределение трябва да се спазва до 2020 година, докато трае референтния период, независимо от размера на средствата за тях, добави Кичуков. Ощетените са 5%, но зад тях стоят по 50 000 работници, на чиито семейства е подсигурена прехрана, каза Асен Кичуков.
 
На второ място тютюнопроизводителите настояват да бъде изяснена данъчната политика касаеща средствата от референтния период, дали те са облагаеми, или не.
 
На трето място в декларацията си тютюнопроизводителите сочат, че снемат доверието си от председателя на Асоциацията Цветан Филев, тъй като той не е взел никакво отношение по така предложения по време на Консултативен съвет дискриминационен начин на разпределение на средствата. 
 
Тютюнопроизводителите запазват протестна готовност, ако не се стигне до диалог с Министерството на земеделието и правителството. За петък от 12 часа е насрочен протест на три гранични пункта – на ГКПП „Дунав мост”, при Русе, на ГКПП „Капитан Петко войвода”, при Свиленград и при Гоце Делчев. Втората протестна вълна ще е масов протест пред МЗХ.  

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!